Od Palanke do Tekije i nazad

Članovi Nautičkog kluba „Tikvara“, vratili se sa još jedne plovidbe

2185

Petnaest članova Nautičkog kluba „Tikvara“ iz Bačke Palanke sa šest plovila, i šest Somboraca, sa tri „čamca“ otisnuli su se iz Bačke Palanke Dunavom do Tekije, na putešestvije dugo 350 kilometara.


Putovanje u oba smera trajalo je četrnaest dana, a učesnici ovog putovanja vratili su se u Bačku Palanku prepuni utiska. Jedan od učesnike ove plovidbe bio je i Bačkopalančanin Jovan Račić, sekretar NK „Tikvara“.

– Svaka, pa i ova plovidba, mora biti dobro isplanirana kako bi bila uspešna. Prve pripreme za put do Tekije i nazad obavili smo zimus, a poslednje pripreme za ovo putešestvije uradili smo pred samo kretanje. Nismo svi krenuli u isto vreme, a ja sam bio od onih koji su među poslednjima krenuli put Tekije – kaže Jovan Račić.

– Sa sobom smo poneli i rezerve hrane, spremili smo svoja plovila, snabdeli se gorivom i krenuli na višednevno putovanje Dunavom, kao i boravak na vodi. S obzirom, da smo do Tekije išli nizvodno naše putovanje trajalo je pet dana, a prosečna brzina kojom smo plovili iznosila je 12 do 15 kilometara na sat. Naš nautički klub ima dobru saradnju sa klubovima iz Grocke, Slankamena tako da smo po potrebi dobijali informacije kao i druge vrste pomoći od članova ovih klubova.

Najjači utisak na učesnike plovidbe, ostavila je i ovaj put, Đerdapska klisura.

– Najatraktivniji deo puta bila je Đerdapska klisura duga 90 kilometara, koja se sastoji od Gornje i Donje klisure. Tokom putovanja pravili smo i pauze koje smo iskoristili da pripremimo naša plovila za nastavak plovidbe. Tokom ovih pauza, obišli smo kulturno – istorijske spomenike. Posetili smo Ramsku i Golubačku tvrđavu, Srebrno jezero… Utisci su zaista izuzetni. Neke članove ovog putovanja, tvrđave i jezero toliko su impresionirali da su danima pričali o njima – naglašava Račić.

S obzirom, da svako pa i putovanje rekom nosi određene rizike, Račić je posebno želeo da istakne sledeće: – Mada smo sve dobro isplanirali počev od polaska do samog povratka, na ovakvim putovanjima koja su dosta rizična najvažnije je ne ići sam. Upravo iz tog razloga smo se i odlučili da putujemo kao grupa, kako bi se eventualno našli jedni drugima u nevolji. Na svu sreću ovaj put je sve išlo kako se samo poželeti može, tako da smo sa podjednakim zadovoljstvom na njega krenuli i sa njega se vratili.

– Kako svako pa i ovo putovanje iziskuje troškove, deo novca obezbedio je NK „Tikvara“ od redovnih budžetskih sredstava koje dobija, a jedan deo smo obezbedili i mi učesnici ovog putovanja – napominje Račić.

Posebno lepe utiske sa ovog putovanja, Račić nosi sa toka Dunava od Smedereva do Tekije.

– Svaki deo puta koji smo prešli je na svoj način lep i zanimljiv. Međutim, posebno bih istakao tok Dunava od Smedereva do Tekije. Zaista, ovaj deo velike reke, nikog od učesnika putovanja, ne ostavlja ravnodušnim. Tu je Dunav izuzetno čist, a posebno atraktivnim ga čine i priobalna mesta, Tekija, Donji Milanovac, Golubac. Ono što takođe treba pohvaliti je da svako čak i manje mesto uz Dunav, ima male marine, koje stoje na usluzi onima koji plove, drugom po veličini evropskom rekom – ističe Račić.

Kada su u pitanju putovanja koja će uslediti naredne godine, Račić nije mogao sa sigurnošću, da kaže gde će to biti.

– Već sada je izvesno, da će se članovi NK „Tikvara“ i naredne godine otisnuti na neko putovanje. Teško je u ovom trenutku reći gde će to biti. Jedna od opcija je rekama i kanalima kroz Vojvodinu, a druga ka Đerdapskoj klisuri. U svakom slučaju, planiramo negde da putujemo. Uostalom, to je i jedan od poslova kojim se bavi naš klub – naglasio je Račić i sa posebnim zadovoljstvom istakao saradnju, koju NK „Tikvara“ ima sa USR „Tikvara“ kao i sa Parkom prirode „Tikvara“.

– Naša saradnja je zaista veoma dobra, i nadam se da će takva i ostati. Naši poslovi su na neki način međusobno povezani i teku u obostrano dobrom smeru. Nadam se da će tako biti i u budućem vremenu. Veoma dobro se razumemo, i maksimalno korektno se odnosimo jedni prema drugima – rekao je na kraju Jovan Račić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here