Uvećava broj košnica

Bačkopalančanin Radoslav Radanović pčelarstvom se bavi četiri godine

5102

Na inicijativu jednog prijatelja Radoslav Rajko Radanović iz Bačke Palanke pčelarstvom je počeo da se bavi pre četiri godine. U tajne ovog posla, ulazio je uz pomoć interneta i saznanja i iskustava drugih pčelara.


Nabavio je četiri košnice i smelo krenuo u ovaj posao, verujući da će uspeti. Iz godine u godinu, uvećavao je broj košnica.

– U ovom trenutku raspolažem sa 65 košnica tipa LR. Dakle, u grupi sam srednjih pčelara. S obzirom, da su košnice stacionirane u blizini bačkopalančke Bagremare, prvu selidbu ž obavljam odlaskom na lipu u Vizić. Nakon toga, usedi selidba košnica na suncokret u Kulu i Crvenku. Tokom godine obavim, dakle dve selidbe, a sve ostalo vreme pčele se nalaze u stacionaru.

– Već u avgustu, počinje priprema pčelinjih društava za zimu. Priprema se sastoji od eventualne prihrane, tretmana protiv varoe. Ove poslove obavim do sredine septembra, kada pčele ulaze u fazu mirovanja. Kako bi pčele spremno dočekale prvu prolećnu pašu, u košnici ostavljam 15 do 18 kilograma meda – kaže Rajko Radanović.

Rajkova dosadašnja iskustva u plasmanu meda su pozitivna. Tačnije sa lakoćom je uspevao da proda sve proizvedene količine.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Med redovno izlažem i prodajem na Jesenjim danima meda, koji se krajem septembra održavaju u Novom Sadu, kao i na Novosadskom noćnom bazaru sredinom oktobra. Osim toga, tokom četiri godine kako se bavim ovim poslom, dosta ljudi je kupovalo med od mene, pa su mi postali i stalne mušterije. Prošle godine uspeo sam da prodam oko 600 kilograma meda. Ni jedna godina kada je proizvodnja meda u pitanju nije ista, i ona mnogo zavisi od vremenskih prilika. Ove godine, bagrem je lepo cvetao i medio, ali zbog kiše pčele su samo dva dana izlazile na njegovu pašu, od deset dana koliko je trajalo njegovo cvetanje. Bagremov med je, inače među natraženijima.

– Kad su cene meda u pitanju, one su u rasponu od 800 do 1.200 dinara. Cena livadskog meda je 800, bagremovog 900, a fruškogorske lipe, reč je o brendiranom proizvodu 1.200 dinara – kaže Rajko.

Osim meda, Rajko proizvodi i prodaje rakiju medovaču, zatim veoma cenjene i tražne propolis kapi, kao i med u saću.

– Pored dobro poznatih vrsta meda, koje proizvode pčele, bagrem, lipa, suncokret, livadski, u mom pčelinjem gazdinstvu se proizvode i mešavine meda. Tačnije u med dodajem čista zrna aronije, brusnice i oraha. To su proizvodi, koji su naišli na dobra prijem kod kupaca. Pčelarska godina traje svih dvanaest meseci. Name, kada prođe vreme selidbe košnica, vrcanja meda, zaštite pčela, preostali deo godine provodim u radionici gde pravim nove košnice, eventualno popravljam postojeće, obilazim i pregledam pčelinjak – govori Radanović.

Kako bi i dalje išao u korak sa vremenom, i podigao proizvodnju kojom se bavi na viši nivo, Rajko je nakon obavljenog konkurisa dobio sredstva za unapređenje pčelarstva.

– Sredstva od subvencija, investirao sam u kupovinu posebnog- specijalnog pčelarskog stola, SMS vage koja meri težinu unešenog meda, vlagu, temperaturu, štapnog dekristalizatora meda koji ušećereni med vraća u prvobitno tečno stanje. Sve ovo značajno mi pomaže u poslu kojim se bavim, a sigurno će unaprediti i proizvodnju meda u narednim godinama. Nastojaću da uvećam sadašnji broj košnica i podignem proizvodnju meda na viši nivo – zaključio je Radanović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here