Nasilje nad partnerkama: Ubice „prate obrazac od osam koraka“

Muškarci koji ubijaju partnerke prate putanju koju bi mogla da prati i policija, pokazuje istraživanje.

1804
Muškarci koji ubijaju partnerke prate putanju koju bi mogla da prati i policija, pokazuje istraživanje.

Stručnjakinja iz oblasti kriminologije dr Džejn Monkton Smit otkrila je obrazac od osam koraka, proučavajući 372 ubistva u Velikoj Britaniji.

Profesorka sa Glostešerskog univerziteta kaže da kontrolisanje tuđeg ponašanja može da bude glavni indikator nečijeg potencijala da ubije partnera. Otac jedne žrtve kaže da bi otkrića mogla da „spasu živote“.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Tokom 2017, godine, oko 30.000 žena širom sveta usmrtili su trenutni ili bivši partneri.

Doktorka Monkon Smit kaže da žene čine oko 80 odsto žrtava koje su ubili partneri – i u većini slučajeva, partner je muško.

Kako bi sprovela istraživanje, Monkton Smit je analizirala slučajeve na sajtu Counting Dead Women – na kom su žene koje su bile u vezi sa ubicom. Osvrnula se i na nekoliko slučajeva muškaraca koje su ubili njihovi muški partneri.

Otkrila je osam koraka karakterističnih kod gotovo svakog ubistva:

  • Istorija prethodnih slučajeva proganjanja ili maltretiranja kod počinioca
  • Romansa koja se brzo razvila u ozbiljnu vezu
  • Odnos postaje dominantan i pod prisilnom kontrolom
  • Nešto što može da ugrozi kontrolu počinioca – na primer, raskid ili iznenadna finansijska nesigurnost
  • Eskalacija – povećan intenzitet partnerovih taktika kontrole, poput proganjanja ili pretnji samoubistvom
  • Počinilac promeni način razmišljanja – bira da nastavi dalje kroz osvetu ili ubistvo
  • Planiranje – počinilac može da kupi oružje ili traži priliku da se nađe sam sa žrtvom
  • Ubistvo – počinilac ili počiniteljka ubija partnera, a ponekad povredi i druge ljude, poput dece žrtve

Jedina situacija u kojoj počinilac nije pratio ove korake jeste kada se muškarci nisu susreli sa prvom fazom – ali ovo je slučaj ako pre toga nikada nisu bili u vezi.

„Ranije smo se uvek oslanjali na ‘zločin iz strasti, spontanu crvenu maglu’ kao objašnjenje za ubistva – a to jednostavno nije istina“, kaže doktorka Monkton Smit za BBC.

Alis Ragls

Dvadesetčetvorogodišnju Alis Ragls je progonio njen bivši dečko, vojnik Triman Dilion, nakon što se njihova veza završila.

Dilion je ubio Alis nakon što je upao u njen stan oktobra 2016. godine.

Njen otac, Klajv Ragls, kaže da bi ishod „apsolutno“ mogao biti drugačiji da je policija znala za model osam koraka doktorke Monkton Smit. „On je imao istoriju uhođenja i kontrolisanja – znaci upozorenja su bili tu“, izjavio je Ragls. Istraga ubistva je pokazala da vojni zvaničnici nisu zabeležili nikakve ranije slučajeve partnerskog nasilja kod Diliona.

[wonderplugin_slider id=173]

 

„Ta informacija nije bila poznata policiji. Alisa nije imala pojma – ja nisam imao pojma“, izjavio je Ragls. Kada je Dilion počeo da uhodi Alisu, ona i njena porodica „nisu imali predstavu u kolikoj je opasnosti“, izjavio je Ragls.

„Da je policija znala za ovih osam koraka, shvatila bi – neprestane poruke, emocionalne ucene, sve to – bilo je jasno da je već na petom koraku“, dodao je.

„Zaista verujem da kada bi ljudi saznali za ovej model i reagovali adekvatno, to bi mnogo pomoglo drugima i spasilo bi živote.“

Doktorka Monkton Smit kaže da veruje da njen model može da spreči ubistva

Doktorka Monkton Smit je model predstavila pravnicima, psiholozima, policijskim snagama i nadzornicima za osuđenike na uslovnoj slobodi.

Veruje da, sada kada je istraživanje objavljeno u časopisu Violence Against Women, model može dobiti na vidljivosti.

„Čim ga vide, žrtve i profesionalci će moći da kažu ‘O bože, ovo je već treći korak’ ili ‘Moja veza je na petom koraku'“, kaže. „Policija je brzo prihvatila ovo i prepoznaje korake u slučajevima na kojima radi, jer uvodi red u haos kakvo je partnersko nasilje, uhođenje i prisilna kontrola“, kaže.

Doktorka Monkton Smit kaže da jednom kada policajci budu naučili osam koraka, moći će da prate potencijalne počinioce – dok će žrtve lakše moći da se obrate profesionalcima i objasne im u kakvoj se situaciji nalaze.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Takođe je dodala da moraju da se sprovedu dodatna istraživanja o tome kako žrtve mogu bezbedno da napuste kontrolišuće veze i šta tera ljude da teže ka kontroli u ljubavnim vezama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here