Kakvo je stanje u opštinskoj kasi?

Sa sednice Skupštine opštine Bačka Palanka

1396

BAČKA PALANKA: Na današnjoj sednici Skupštine opštine Bačka Palanka, pred odbornicima se našlo 10 tačaka dnevnog reda među kojima je i izvršenje budžeta za period januar-jun 2019. godine.


Ukupno ostvareni prihodi za prvih šest meseci 2019. godine iznose 754.765.151,05 dinara što u odnosu na planiran iznos prihoda iznosi 36,48 posto. Kada su u pitanju rashodi u istom izvršnom periodu oni iznose 677.910.590,28 dinara, što je u odnosu na planirane rashode 32,77 posto.

Šestomesečni izveštaj je usvojen većinom glasova, a za njega je glasao i dobar deo predstavnika opozicije.

Pogledaj: Šušnica: Izvršenje budžeta malo, najveće investicije tek treba da se realizuju

„Izvršenje budžeta je nešto manje nego prethodnih godina kada smo radili izveštaje za prvih šest meseci. Razlog tome je taj što je u ovaj izveštaj ušao i rebalans budžeta, koji smo uradili na vreme kako bi raspisali sve javne nabavke i završili planirane investicije u ovoj 2019. godini“, rekao je Šušnica.

[wonderplugin_slider id=174]

 

On dodaje da je planiran obim sredstava preko 2 milijarde dinara te da su u ovaj izveštaj ušle sve rebalansom planirane investicije za koje se uskoro očekuje početak radova.

Pored izveštaja o izvršenju budžeta, pred odbornicima se našla još jedna važna tačka. Donet je godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu. Zakonska obaveza lokalnih samouprava je da ovakve programe donose do 31. marta tekuće godine. Član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Miroslav Ivić, objasnio je zašto se kasnilo ove godine.

„Razni problemi pratili su ne samo našu opštinu nego mnoge druge lokalne samouprave po Vojvodini i Srbiji. Datum je visoko probijen, ali mi smo jedna od opština koja je dobro prošla u svemu tome. Sad se sve radi u elektronskoj formi, svaka parcela – poljoprivredno zemljište, građevinska zona, kuća, park, bilo šta, mora da se proveri, pošalje dokumentacija i tek onda da se izuzima jedno po jedno. Imali smo preko 24.000 stavki koji su morali da budu unešeni u sistem. To je iziskivalo puno rada“, istakao je Ivić.

Takođe, odbornici su danas usvojili i odluku o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji opštine Bačka Palanka. Kako na teritoriji opštine postoje ulice, delovi ulica i zaseoci koji nemaju ime, javila se potreba da se ažuriraju adresni registri Opštine Bačka Palanka u cilju da svaka ulica dobije svoj naziv, a svaki objekat svoj broj. Samo neka od naziva novih ulica su Bagremova, Farmerska, Đurđevdanska, a svoje ulice dobile su i Milunka Savić i Isidora Sekulić.

Pogledaj: U Bačkoj Palanci Milunka i Isidora dobile ulice

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here