Srbija zabranjuje maloletničke brakove

504

Srbija će zabraniti maloletničke brakove. To će biti omogućeno izmenama i dopunama Porodičnog zakona, saznaje „Politika“ u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Kako u razgovoru za Politiku kaže posebni savetnik ministra rada Dragan Vulević, svake godine se u Srbiji sklopi oko 2.000 dečjih brakova. Budući da procene stručnjaka svedoče da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece, odlučeno je da se ovoj pojavi stane na put.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Dečji brak predstavlja zajednica u kojoj je barem jedan od supružnika maloletan. Po slovu postojećeg Porodičnog zakona, dete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz prethodno dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj zrelosti. Izmenama zakona ta mogućnost se ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe“, naglašava Vulević.

U februaru ove godine formirana je Nacionalna koalicija za suzbijanje dečjih brakova, čiji je cilj okončanje takve prakse.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu pominju 204 mladoženje i 1.215 nevesta u uzrastu između 16 i 19 godina, dok Unicefovo istraživanje pokazuje da se gotovo polovina romskih devojčica uda pre punoletstva, a petina stupi u brak pre navršene 15. godine. Gotovo 40 odsto romskih devojčica rodi dete između 15. i 18. godine, a četiri odsto postaju majke i pre navršene 15. godine.

[wonderplugin_slider id=136]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here