Podrška inkluziji Roma u Baču: Šest novih radnih mesta

727

BAČ: Stalna konferencija gradova i opština podržala je projekat lokalne samouprave „Podrška inkluziji Roma kroz zapošljavanje“ koji će se ostavriti u sklopu programa EU u podršci inkluzije Roma.

Iz Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj Nikola Banjac kaže da se smisao inkluzije Roma ogleda u njihovom zapošljavanju u JKP “Tvrđava”, koje je ujedno uz Udruženje građana “Romsko udruženje Opštine Bač” i partner projekta radi smanjenja siromaštva u opštini.

U narednom periodu iz Romskog udruženja će pozvati sunarodnike da dođu u opštinu , upoznaju se sa projektom i saslušaju predavanje iz radno – pravnih odnosa, kazao je Banjac.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Posle toga, dodao je, uslediće konkurs za izbor šestoro radnika koji će 12 meseci biti zaposleni u “Tvrđavi” i biti uposleni na čišćenju javnih površina, reciklaži i radu na deponiji u Baču. Po isteku 12 meseci rada u “Tvrđavi”, naveo je, postoji mogućnost da Romi i nadalje ostanu na radnim mestima samo što će onda za njih lične dohotke izvajati komunalno preduzeća .

Postoji potreba za radnom snagom koju je do sada “ Tvrđava” obezbeđivala posredstvom javnih radova, objasnio je Nikola Banjac.

Po njegovim rečima vrednost projekta je 68.615,39 evra, dok je donacija Evropske unije 58.823,97 evra. Razliku u novcu, rekao je, pokriva lokalna samouprava iz budžeta.

Od tih para veći deo biće namenjen za plate, a oko 20.000 evra vredi novo vozilo koje će koristiti firma i novozaposleni Romu za obavljanje poslova javne higijene –zaštite životne sredine.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here