Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (36)

841

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Šta je drugo čitanje nego razgovor u tišini“ – Volter Sevidž Lendor

Preporuka Odeljenja odraslih

1. Zabluda Svetog Sebastijana – Vladimir Tabašević (Dobitnik Ninove nagrade.)

Deca koja plaču sama nose u sebi nadu težu od kita.

Pre nego što je postao svetac, Sveti Sebastijan je bio vođa pretorijanske garde koja je progonila hrišćane. Kao vojnik, kad je mogao, on ih je spasavao od sigurne smrti.

Ali kad to nije mogao, hrabrio ih je da stradaju za hrišćanstvo, skrivajući u svom srcu nadu da će vera opstati i jačati upravo kroz žrtvu na koju ih je tajno podstrekivao.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“.

Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju.

Pisan neobuzdanim i razigranim jezikom, roman Zabluda Svetog Sebastijana navešće vas da se zamislite pre nego što za sebe kažete da ste „dobri“ i da ste „hteli sve najbolje“.

2. Sve što ti nikad nisam rekla – Selest Ing

Lidija je mrtva. Ali oni to još ne znaju.

Ovim rečima počinje nesvakidašnji roman Selest Ing o porodici kineskog porekla koja živi u Americi sedamdesetih godina prošlog veka.

Lidija je omiljeno dete Merilin i Džejmsa Lija, koji se nadaju da će ona ispuniti njihova velika očekivanja i ostvariti sve ono o čemu maštaju a što sami nisu bili u mogućnosti da dosegnu.

Ali kada u jezeru nedaleko od njihove kuće bude pronađeno Lidijino telo, delikatna ravnoteža u porodici Li biće uništena i u njihovim životima zavladaće rasulo.

Ovo je roman pun detaljnih zapažanja i odlično prikazanih emocija koje
proživljavaju likovi: dugo potiskivane neostvarene želje roditelja
kojima opterećuju decu i napor i borba članova porodice za međusobnim
razumevanjem.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Princezina medalja“ – Vesna Aleksić

Sofija baš nema sreće! Svi oko nje imaju pametne telefone – i mama, i tata, i dadilja Ana, čak ga i konjušar Lepi Milence nosi sa sobom kada krene na pijacu…

Samo Sofiji nije dozvoljeno da ima telefon – jedino ona ne može da šalje drugarima poruke s lepim sličicama i da igra najnovije igrice.

 

2. „STAND BY ME“ – Džudi Ketrin

Najbolji prijatelj će uvek biti uz tebe!

To najbolje znaju Moli i Bet pošto su i u najlepšim i u najbolnijim trenucima uvek bile tu jedna za drugu. Zato su se veoma rastužile kada su saznale da njihov voljeni rođak Grejam pati zbog jednog davno prekinutog prijateljstva.

Odlučile su da mu pomognu i povele ga u Rikovu prodavnicu, gde su se prolaskom kroz tajanstvena vrata svi vratili u 1960. godinu.

Nije bilo lako snaći se, ali su devojčice ubrzo otkrile da je ipak moguće pronaći izgubljenu prijateljicu čak i u vremenu u kojem nema Instagrama, a brojevi telefona se nalaze u nekoj debeloj knjizi pod nazivom „telefonski imenik“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here