34. Dani ludaje u Kikindi: Pali rekordi najteže bundeve i najduže tikve

1257

KIKINDA: Na 34. „Danima ludaje“ u Kikindi, najznačajnijoj turističko-privrednoj manifestaciji u severnom Banatu, potučeni su svi dosadašnji rekordi u uzgoju bundeva i tikava.


Šampionsku najtežu bundevu odnegovao je Dušan Jankov iz Čuruga, koja je na vagi pokazala rekordnih 639,5 kilograma, čime je nadmašio rekord Milana Desnice iz Savinog Sela koji je 2014. godine imao bundevu tešku 507 kilograma.

Nagradu Jankovu za najtežu bundevu, pehar i 100.000 dinara uručila je poznata glumica Vesna Čipčić, rodom Kikinđanka. Drugu nagradu od 60.000 dinara osvojio je Radovan Zakić iz Kikinde za plod težak 443,5 kilograma, a treća nagrada od 40.000 dinara pripala je Ružici Jankov iz Čuruga, majci šampiona Dušana koji je treći put trijumofovao sa najtežom bundevom na „Danima ludaje“.

Pero Zubac presreo najtežu bundevu od 639 kilograma/M. Mitrović

Pero Zubac presreo najtežu bundevu od 639 kilograma/M. Mitrović
Foto: Pero Zubac presreo najtežu bundevu od 639 kilograma/M. Mitrović

– Bilo je veoma uzbuđujuće uuzgajiti ovako veliku bundevu i nimalo lako. Za uzgajanje ovakvih bundeva treba puno vremena, volje, znanja i iskustva. Pa još malo i bog da te pogleda, uspeh je potpun. Za uzgoj bundeva sezona je bila dobra, što su potvrdili i drugi proizvođači teških bundeva i dugih tikava, jer su poprvaili svoje lične rekorde. Praktično, malo koji proizvođač je imao manju težinu nego prošle sezone, koja je bila nepovoljnija. Konkurencija je bila jaka, što se da i videti, pa je bilo mnogo razočarenja i neočekivanog plasmana.To pokazuje da sama veličina bundeve ne znači da je ona i teška, da kantar može da pokaže veću težinu nego što je očekivano, a na nečiju nesreću i manju – objašnjava Jankov., dodajući da je bundeva rekordne težine tek upola lakša od najteže uzgojene u Belgiji, te da treba još da se potrudi da dostigne najbolje rezultate evropskih uzgajivača.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Kikinda u znaku narandžastog

Na ovogodišnjim „Danima ludaje“ u Kikindi, ponovo su potučeni svi dosadašnji rekordi u uzgoju bundeva i tikava, a proizvođači potvrdđuju da je ova sezona bila idealna za uzgoj mega – bundeva. Oni najposvećeniji su se po 34. put okupili u Kikindi i odmerili svoje plodove, dok su Kikinđani i njihovi gosti mogli da uživaju u jednom od poslednjih lepih dana kroz bogat program koji prati ovu manifestaciju svake godine.

Na trgu, od mesta gde su se merile bundeve i ludaje, najtežu rekorderku i pratnju do bine, sreo je poznati pesnik Pera Zubac. U uzgoju yinovske rekorderke imaju zasluge članovi porodice Jankov, posebno Dušanova majka Ružica. U suštini, Dušan kao magistar poljoprivrednih nauka, koji više vremena provodi u Novom Sadu, postavlja tehnologiju proizvodnje, a majka Ružica je zadužena za finu negu useva.

Мерење најдужих тикава/М. Митровић
Merenje najdužih tikava/M. Mitrović Foto: Merenje najdužih tikava/M. Mitrović

– Od postavljanja i naklijavanja semena potrebno je pet i po meseci da bundeva dostigne željenu veličinu i težinu, od početka aprila pa dok je ne dopremamo u Kikindu na „Dane ludaje“. Šampionska bundeva je praktično ubrana u petak i u subotu dopremljena na merenje. Fizički, teže ju je bilo utovariti u Čurugu za transport, i ovde u Kikindi istovariti i staviti na vagu za merenje, ali je zadovoljstvo bilo itekako veliko kada smo videli koliko teži. Ono što je interesantno, u toku najintenzivnijeg razvoja bundeva dobija na težini po 15 kilograma dnevno, u septembru to pada na kilogram do dva dnevno, tako da treba čekati zadnji trenutak da se odseče sa vreže, jer dešava se da kilogram ili dva mogu da presude u plasmanu, što je ovog puta bilo između drugog i trećeg mesta – napomenuo je šampion i rekorder „Dana ludaje“ Dušan Jankov.

Dušanova majka Ružica Jankov, prosvetna radnica u penziji, dodaje da je tu da pomogne svojoj deci, seljačko je dete i zna jako puno o paorluku, pa im puno pomaže i dobro se snalazi u nezi bundeva, iako je predavala matematiku.

– Poštujem sva Dušanova stručna uputstva u negi bundeva, samo što im ne pevam. Srećna sma zbog uspeha koji postižemo, jer se Dušan potvrđuje i ostvaruje svoje snove ka magistar poljoprivrendih nauka. Uspesima se raduju i unuci Nikola i Nemanja. Bundeve odgajamo na placu pored naše porodične kuće, ulaganja nisu mala jer se bundeve uzgajaju u zaštićenom prostoru. Obilazim i negujem bundeve svakog dana i uživam u tome – kaže Ružica Jankov, čija bundeva je zaslužila pehar i novčanu nagradu za treće mesto.

Rekord je pao i u takmičenju za najdužu tikvu, za koju je počasti poneo Milan Vučen iz Kikinde, za plod dug 366 centimetara, što je nadmašilo rekord prošlogodišnje tikjve od 295 centimetara. Drugo mesto pripalo je Dejani Krasin iz Kikinde za tikvu dugu 352 centimetara, a trećeplasirana je Dijana Vukadinović iz Zemuna, supruga lanjskog rekordera Stevana Martića, sa tikvom od 322 centimetra.

Резултат слика за DANI LUDAJE KIKINDA

– Stvar je u prihrani i zalivanju useva, ništa durgo – tvrdi Vučen. – Seme koje se nabavi nije toliko bitno, nego je bitno kako će se usev negovati, mora se voditi računa da se tikvama i priča, onda brže napreduju. Nismo očekivali da će biti toliko dugačke, pa nismo obezbedili dovoljnu visinu stuba, zbog čega smo morali da je ukopavamo oko metar u zemlju… Nameravamo da od Elektrodistribucije tražimo jednu rashodovanu banderu, da preko nje dostignemo još bolji rezultat.

Prvi put na „Danima ludaje“ dodeljene su nagrade za karving, rezbarenje bundeva. Prvu nagradu osvojio je Saša Maleš iz Gospođinaca, drugo mesto pripalo je Branki Ristić iz Novog Sada i treće Zoranu Blažiću iz Obrenovca.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Kikinda je treći dan u prepoznatljivom naranžastom dezenu ludaja. Veliki broj posetilaca iz naše zemlje i inostranstva, uživao je u gurmanlucima na „Banatskom doručku“, zatim u „Gostinjskoj sobi“, ali i raznovrsnom lepršavom raznovrsnom programu koji su pripremili domaćini. Nezaobilazni, promoter i prepoznatljiva maskota „Dana ludaje“ je Branislav Cucić Cule, koji uvek pleni svojim štandom na gradskom trgu.

Svoje umeće u spravljanju gurmanluka i poslastica prikazale su žene iz mnogobrojnih udruženja sa područja Grada Kikinde i okoline. Dragana Đurđević, predsednica Udruženja „Velikoselke“ iz Banatskog Velikog Sela smatra da je ovo jedna od najboljih manifestacija gde se predstavljaju sa specijalitetima po starim receptima. Na 13. mini sajmu preduzetništva pozdravio gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, naglašavajući važnost razvoja preduzetništva.

– Saradnja između preduzetnika i grada je značajna i mislim da smo u prethodnom periodu to i praktično pokazali. Saradnja je na visokom nivou, jer smo gledali da usvajamo predloge preduzetnika, o raznim subvencijama i raznim vidovima podrške i mislim da to polako ali sigurno daje rezultate, a i u narednom peridou ćemo se baviti potrebama preduzetnika – naglasio je Markov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here