Bačka Palanka: Više vršnjačkog nasilja u osnovnim nego u srednjim školama

Sa sednice Opštinskog veća

4208
Foto: Ilustracija

Na današnjoj sednici Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka, većnici su razmatrali informacije o stanju bezbednosti učenika u školama i PU „Mladost“ u opštini Bačka Palanka za školsku 2018/2019. godinu.


Na osnovu dostavljenih izveštaja škola sa teritorije Opštine Bačka Palanka, u školskoj 2018/2019. godini nije bilo slučajeva nasilja trećeg nivoa.

Timovi za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja utvrdili su i procesuirali ukupno 15 slučajeva nasilja prvog nivoa, od toga 12 u osnovnim školama i 3 u srednjim školama i 76 slučajeva nasilja drugog nivoa57 u osnovnim školama i 9 u srednjim školama. Sve su ovo uglavnom slučajevi fizičkog nasilja između učenika – vršnjačko nasilje.

[wonderplugin_slider id=136]

 

U obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji opštine Bačka Palanka u prethodnoj školskoj godini evidentirano je i sedam slučajeva nasilja u odnosu učenik – zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ u Bačkoj Palanci.

Rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka, Vera Žarković kaže da se na osnovu dostavljenih izveštaja može videti da je nasilje u školama u bačkopalanačkoj opštini u padu.

„Najviše je bilo nasilja drugog nivoa i to u osnovnim školama više nego u srednjim, što je po mom mišljenju malo zabrinjavajuće. Ipak, nakon svih događaja, nastavno osoblje je preduzelo sve moguće mere u saradnji sa CSR, Policijskom stanicom i Domom zdravlja“, kaže Vera Žarković.

Ona dodaje da je ova godina bila dosta uspešnija u odnosu na prethodnu kad je prevencija vršnjačkog nasilja u pitanju.

„Organizovano je niz edukaciju u samim školama, od strane psihologa, pedagoga, nastavnog osoblja. MUP je održao veliki broj školskih časova, edukovali su decu. Prošle godine je potpisan sporazum sa Fondacijom „Tijana Jurić“ i mislim da su predavanja Igora Jurića dala odlične rezultate“, istakla je naša sagovornica.

[wonderplugin_slider id=179]

 

U Predškolskoj ustanovi „Mladost“ u školskoj 2018/2019. godini nije bilo zabeleženih slučajeva diskriminacije, ali je evidentiran jedan slučaj porodičnog nasilja u kome je dete koje boravi u PU indirektna žrtva nasilja. U skladu sa prikupljenim podacima i činjenicama od strane Centra za socijalni rad, predložene su mere podrške.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here