Bački Petrovac prvak u recikliranju otpada

909
Foto: Dnevnik

Pokrajinska vlada preporučila opštinama i gradovima da se do kraja 2020. godine utvrde mere za otklanjanje šteta koje se nanose eko-sistemima usled neodrživog korišćenja i bacanja proizvoda od plastike, objavljeno je u „Službenom listu Vojvodine”.


Donošenje te preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, koja je slična deklaraciji donetoj u Evropskom parlamentu, te će kese, plastični proizvodi i posude za hranu, slamčice, tanjiri, plastične čaše… biti izbačeni iz upotrebe, ili bar smanjeno njihovo korišćenje, prenosi „Dnevnik“.

Osim zabrane plastike, u Deklaraciji se navodi da će do kraja 2024. godine ustanove čiji je osnivač Pokrajina morati da imaju spremnu projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grejanja, koji bi zamenili ugalj i mazut. Pokrajinska vlada preporučila je da se koriste inovativni mehanizmi i modaliteti koji su neophodni da bi se pronašle alternative neškodljive po životnu sredinu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Kao krajnji rok za zamenu pominje se 2029. godina jer je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo kredit od 200 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope za projekte u oblasti zaštite životne sredine, za koje mora biti spremna projektno-tehnička dokumentacija.

Postoji kalendar za celu godinu kojim danom se odnosi određeni otpad za reciklažu, a JKP za područje Bačkog Petrovca ima dozvolu za skladištenje neopasnog otpada i to sprovodimo već tri godine u celoj opštini (Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić)
Da li su opštine spremne na takve promene nije sigurno, ali će se svi potruditi da ispoštuju odluku Pokrajinske vlade. Zanimalo nas je koliko se sada bave zaštitom životne sredine, te smo to pitali predsednike vojvođanskih opština.

Foto: Dnevnik

Predsednik opštine Bački Petrovac kaže za „Dnevnik“ da su oni 1. decembra 2016. godine uveli primarnu reciklažu preko Javnog komunalnog preduzeća „Progres”, koje obezbeđuje džakove za odlaganje otpada, koji se reciklira i skupljanje je određeno po vrsti otpada koji se skuplja određenim danima.

Deklaracijom o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, koja je slična deklaraciji donetoj u Evropskom parlamentu, kese, plastični proizvodi i posude za hranu, slamčice, tanjiri, plastične čaše… biće izbačeni iz upotrebe, ili bar smanjeno njihovo korišćenje

– Svaki džak ima određenu boju za određeni otpad – ističe Simić. – Postoji kalendar za celu godinu kojim danom se odnosi određeni otpad za reciklažu, a JKP za područje Bačkog Petrovca ima dozvolu za skladištenje neopasnog otpada i to sprovodimo već tri godine u celoj opštini, dakle, isto radi i „Komunalac” iz Maglića i „Gloakvalis”iz Gložana. Građani se bave reciklažom u svojim domovima, dok Opština obezbeđuje džakove i kalendar kada se odnosi pojedini otpad od papira, stakla, PET-a, zelenog, kabastog i elektronskog otpada, čak smo imali i dane za odlaganje i skladištenje opasnog otpada, za šta čekamo i uredbu Vlade – u pitanju je toksični otpad od herbicida, pesticida.

On kaže da su u toku prošle godine, kao i ranijih, imali akcije odlaganja opasnog otpada, kao i da su na nekoliko mesta u mesnim zajednicama organizovali akcije prikupljanja dva puta godišnje i sve odvozili na mesto koje je odobrilo Ministarstvo.

– Recikliranje kod nas dobro funkcioniše i zbog toga stotine, čak i hiljade kubika otpada nije završilo na našim smetlištima, već je komunalno preduzeće to zbrinulo, ali i prodalo kompanijama koje se bave daljom reciklažom, a na taj način pokriveni su troškovi distribucije yakova, kesa i svega što radi komunalno preduzeće kada je reciklaža u pitanju. Organizovali smo i akcije s osnovnim školama, te sve što bi deca prikupila, „Progres” je prodao i kupio im određenu opremu, računare, i to se pokazalo kao dobro – istakao je Simić. – Najveću zahvalnost dugujemo građanima, koji su od prvog dana dobro reagovali, i to je razlog zašto više nema reciklažnog otpada na našim smetlištima. Na deponiju ide samo komunalni otpad, koji je u većini slučajeva biorazgradiv.

PET otpad ima više kategorija, od providnog do PET-a u boji, PET-a za mleko, jogurt itd.

Simić kaže da je urađen i projekat za reciklažni centar, za šta se još uvek traže izvori finansiranja, a određena je i lokacija.

– U reciklažnom centru predviđeno je da se PET dalje sortira – dodaje Simić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here