Počinje istraživanje: Kakvo je zdravlje građana Srbije

475

Republički zavod za statistiku sprovešće, od 6. oktobra do 30. decembra, istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, Ministarstvom zdravlja i uz finansijsku podršku EU.


Reč je o nacionalnom istraživanju koje se, u skladu sa međunarodnim standardima, sprovodi svakih šest godina.

Glavni cilj istraživanja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

[wonderplugin_slider id=10]

Istraživanjem se prikupljaju informacije o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

Podaci koji se dobiju poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji. Prikupljanje podataka na terenu obavljaće profesionalni timovi anketara.

Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih, a građani će od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, dobiti osnovne informacije o svom zdravlju.

Svi podaci prikupljeni u istraživanju predstavljaju službenu tajnu i objavljuju se isključivo u zbirnom obliku. Takođe, svi podaci će biti prikupljani isključivo uz pisanu saglasnost ispitanika, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here