Nema dovoljno radnika u trgovini, i penzioneri sada iza kasa i pultova

3350

Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji, nema ni dovoljno prodavaca.


I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika, izveštava RTS. Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu.

Uz slogan „Pored penzije i posao bez tenzije“ jedan domaći trgovinski lanac nedavno je ponudio posao starijim sugrađanima. Trenutno biraju kandidate u Novom Sadu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

[wonderplugin_slider id=173]

„Već u prvim razgovorima sa prvim kandidatima smo došli do toga da će raditi četiri sata na dan i to samo radnim danima. Najveće interesovanje su pokazali za odeljenje sa pecivima, sa gotovim jelima i suhomesnatim proizvodima, a ima i onih penzionera koji su inicirali puno radno vreme, potpuno svesni da će im biti uplaćena plata sa svim pripadajućim zakonskim doprinosima“, kaže Milica Ivković iz „Univereksporta“ za RTS.

Nedostatak radne snage i dobro obučenih trgovaca potvrđuju i potrošačke organizacije.

„Zbog toga imamo situaciju da oni rade više poslova i ne mogu apsolutno da pruže svoj maksimum. Posledica je da se često javljaju greške u trgovini, što izaziva gubljenje vremena velikog broja potrošača, njihovo nezadovoljstvo i nerviranje“, rekao je Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

I pored toga što je na evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje oko 23.000 nezaposlenih trgovaca, na zahtev poslodavaca mesečno se obuči njih 600. U prodavnicama i dalje nema dovoljno radnika.

„Utvrđeno je da traženi kadar nije mogao da se obezbedi – ukoliko kandidat ne ispunjava potrebna znanja, veštine, kompetencije za obavljanje određenog posla i iz razloga što kandidati iako poseduju potrebna znanja ne prihvataju određene poslove zbog specifičnosti uslova rada, konkretnog radnog mesta, zarade“, kaže Desanka Mihailović Kovač iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jedno od rešenja je i pojednostavljenje procedura za zapošljavanje u trgovini, pre svega studenata, đaka i penzionera, smatraju u Privrednoj komori Srbije.

„Važno je da mi napravimo što veću prohodnost radne snage iz drugih sektora i tamo gde ima viška radne snage da ga preusmerimo na trgovinu. Verujemo da trgovci kroz svoje trgovačke akademije koje imaju unutar sistema mogu brzo da im pruže prekvalifikaciju“, kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Upućeni kažu da je u velikim gradovima problem nedostatka trgovaca manji i podsećaju da je slično i u region i u Evropi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here