Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (37)

563

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce“ – Dositej Obradović

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Osmeh pod gorom maslinovom“, Luka Tripković

(Ratna drama o ljubavi i izgubljenim idealima.)

U središtu zbivanja ove ratne drame nalazi se istinita priča o iseljenju kolekcije madridskog muzeja Prado. Operacija koja je trebalo da spreči fašiste da se domognu umetničkog blaga, makar i po cenu da ono pripadne Sovjetima, ukrstila je sudbine jednog sovjetskog generala, španske feministkinje, lekarke iz imućne madridske porodice i doktoranta iz Jugoslavije, koji piše disertaciju zaveden psihoanalizom i nadrealističkim pokretom.

Suočeni koliko sa smrću i ratnim haosom toliko i sa ljubavnom strašću, iskušenjima prijateljstva i preispitivanju vrednosti, oni će tragično spoznati kako je prolivanje krvi na španskom pesku manje strašan usud od razaranja ideala pod žrvnjem jezivih ideologija i izdajstava iz sitnih pobuda.

O španskom građanskom sukobu između levičara i fašista, koji je široko otvorio vrata predstojećem sunovratu sveta, i danas se malo govori, a Osmeh pod gorom maslinovom narušava tu tišinu verodostojnom književnom vizijom ličnih drama u ratu koji su velike sile vodile do poslednje kapi tuđe krvi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

2. „Kad su ruže cvetale“, Rut Hogan

Dirljiva priča o neočekivanim prijateljstvima i drugim šansama o velikoj strasti i bezvremenoj ljubavi.

Pre četrdeset godina, Entoni Perdju je izgubio vrednu uspomenu svoje voljene verenice Tereze i tako prekršio jedino obećanje koje joj je ikada dao.

Tog istog sudbonosnog dana, ona je napustila ovaj svet. Potpuno neutešan, on počinje da sakuplja predmete koje su drugi ljudi izgubili i u tome vidi jedinu priliku za pokajanje. Sada, na zalasku života, odlučuje da svojoj vernoj asistentkinji Lori poveri važan zadatak da sve te sitnice neprocenjive vrednosti vrati pravim vlasnicima.

Kada se ova tek razvedena, usamljena žena useli u Entonijevu viktorijansku vilu prepunu sakupljenog blaga, mračan oblak koji ju je okruživao polako će početi da nestaje. Ipak, da li će uspeti da ispuni Entonijevu poslednju želju i njegovoj duši i slomljenom srcu donese iskupljenje i mir?

[wonderplugin_slider id=179]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Ostrvo čuvara oluje“, Ketrin Dojl

OSTRVO ČUVARA OLUJE JE MAGIČNA PRIČA O AVANTURI I HRABROSTI. IZ DUBINA MORA, SA OSTRVA KOJE PODRHTAVA

Kada je Fion Bojl stupio na ostrvo, tlo je počelo da podrhtava. Jedanput u svakoj generaciji bira se novi Čuvar Oluje, neko ko će posedovati njene moći i čuvati ih od neprijatelja. Kuća predaka ga čeka. Ali pod zemljom ga još neko čeka.

Magija se budi, s namerom da ponovo zapali plamen starog sukoba. Došlo je vreme da Fionov ekscentrični i tajanstveni deda odstupi.

2. „Agencija za roditelje“, Dejvid Badijel

Miki ne voli svoje ime, svoj život, svoj dom i svoje roditelje. Oni su siromašni, nisu kul ni detinjasti i ne vole Džejmsa Bonda.

Jednog dana, nakon svađe, Miki će se zateći u Agenciji za roditelje. I svakog dana dobijaće novi par, kojim neće biti baš zadovoljan. A Džejms Bond ima neke veze s tim!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here