Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (38)

359

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini“ – Volter Sevidž Lendor

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Oda manjem zlu“, Voja Čolanović

Janko i Mina su proveli čudesne romantične i erotske trenutke u Salcburgu, njihovi brakovi su se poljuljali ili raspali, i sada je Mina, Finkinja, stigla u Beograd, ali samo na jedan dan.

Čovek ne bi verovao šta se sve tog dana desilo.

Ko voli otmenost duha i želi da sve vreme dok čita sačuva osmeh na licu, našao je knjigu za sebe.

U njoj se oblikuje jedan karakter kakav do sada nije postojao u srpskoj književnosti.

2. „Devojka koja je pisala svilom“, Keli Estiz

Svedočanstvo o istrajnosti ljudskog duha i srca.

Roman koji potvrđuje da niti što prepliću naše živote mogu nadvladati vreme i zauvek povezati naša srca.

Na ostrvu Orkas, Inara Erikson istražuje imanje svoje nedavno preminule tetke. Na skrivenom mestu nalazi pažljivo izvezeno parče tkanine.
Dok Inara razotkriva sloj po sloj tajne koje ono krije, život počinje da joj se prepliće sa životom Mej Ljen, mlade Kineskinje koja je oterana iz svoje kuće pre više od jednog veka.

Kroz priče što ih Mej Ljen pripoveda svilom, Inara otkriva tragičnu istinu koja će njenu porodicu uzdrmati, a nju naterati da se odvaži na nezamisliv korak.

Nadahnut istinitim događajima, roman Keli Estiz izvanredna je priča o dve žene odlučne da urade ono što je pravedno.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „U potrazi za zvezdom“, Lenka Brodecka

Avanturistička krimi-bajka, za princeze i sve ostale.

Bila jednom jedna Kraljevina Sjajne Zvezde, sakrivena iza sedam gora. Kraljevinu je štitio tajanstveni meteor, koji je pao u noći kada je umrla kraljica te zemlje i zato su u njoj vladali red i mir.

Iza kraljice ostao je tužan kralj i devojčica koja je se nije sećala.
Zlo je nestalo, a svi zločinci pretvorili su se u kamena jaja, koja su odneta u Đavolji klanac. I svi su verovali da se u meteoru skrila kraljičina duša, da ih čuva zauvek.

Jednog dana u dvorac je stigla nova luda, a čudesni meteor je nestao. Kamena jaja samo što nisu popucala, a lopova može pronaći samo čudni dvojac: neobična dvorska luda sa samo jednim zvončićem na kapi i mala, pomalo usamljena princeza.

Da li će uspeti da spasu kraljevinu?

2. „Kuki se vraća“, Simeon Marinković, Jan Svjerak

Najomiljenija igračka šestogodišnjeg Ondre je plišani meda Kuki.
I upravo njega Ondrina mama baca u kontejner jer, kako kaže, iz njega počinje da ispada piljevina, a ona loše utiče na Ondrinu astmu.
Uveče, pred spavanje, Ondra zamišlja kako Kuki čezne da se vrati kući i misli o tome šta bi sve morao da preduzme kada se bude našao u svetu šumskih životinja i bića, koja, za razliku od Kukija, nisu navikla da se maze.

Ovaj uzbudljiv roman o medvediću koji je hteo da ostane na polici, ali je morao da stane na plišane noge i postane heroj, napisao je, prema svom istoimenom filmu, poznati češki režiser i scenarista Jan Svjerak.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here