U bačkopalanačkim školama vršnjačkog nasilja manje nego ranije

847

BAČKA PALANKA: Opštinsko veće Bačke Palanke razmatralo je izveštaj o bezbednosti učenika u jedanaest osnovnih, tri srednje škole i Predškolskoj ustanovi „Mladost”, za prošlu školsku godinu.


Konstatovano je da je stanje za nijansu bolje nego ranije, zahvaljujući saradnji Odeljenja za društvene delatnosti opštinske uprave sa ovdašnjim Centrom za socijalni rad, školama i policijom. Nije bilo nasilja trećeg nivoa, odnosno tuča, napada oružjem, zastrašivanja, iznuđivanja novca, te prodaje i konzumiranja droge…

Međutim, lane je evidentirano 76 slučajeva nasilja drugog nivoa i 15 slučajeva nasilja prvog nivoa. Navedeni su i pojedinačni slučajevi verbalnog, psihičkog i socijalnog nasilja u vidu vređanja. Učenik petog razreda osnovne škole, na primer, vređao je nastavnicu koja ga je opominjala da se pristojno ponaša, a jedan učenik sedmog razreda samovoljno je napustio čas fizičkog vaspitanja i vređao nastavnicu. Drugi sedmak pretio je da će zapaliti školu ako bude išao na popravni ispit i psovao nastavnika, a drugom nastavniku je pretio fizičkim nasiljem. Ili, učenica osmog razreda je drsko razgovarala sa nastavnicom uz neumesne komentare, a učenik šestog razreda psovao je i vređao nastavnicu na času obraćajući joj se sa omalovažavanjem.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Tri učenika sedmog razreda remetila su čas i drsko se panašala prema nastavnici nemačkog jezika. Sedmak je pretio nastavniku, samovoljno napustio učionicu i nije dopuštao ostalim učenicima da izađu iz kabineta na kraju časa.

U školama ove opštine pripadnici Policije održali su puno predavanja na temu bezbednosti učenika, a podneto je sedam krivičnih i dve prekršajne prijave za dela koja su učinjena u objektima škole ili ispred školske zgrade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here