Proslavljen praznik Pokrovskog hrama u Bačkoj Palanci

Pokrov Presvete Bogorodice

1494
Фото: Нада Дедијер

Na dan praznovanja Pokrova Presvete Bogorodice, 1/14. oktobra 2019. godine, proslavljen je prestoni praznik Pokrovskog hrama u Bačkoj Palanci.


Svetom Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Isihije, a sasluživali su sveštenici i đakoni Eparhije bačke.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Posle pročitane jevanđelske perikope, vladika Isihije je podsetio prisutne na važnost slušanja reči Gospodnje, kao i na značaj molitvenog obraćanja Bogomajci. Presveta Bogorodica je uvek sa nama, što je i u ovom i u mnogim drugim viđenjima to i potvrdila i pokazala, zato crkve posvećene Njenom Sveslavnom Omoforu niču u svim krajevima pravoslavne vaseljene. Tako je i ovde, u ovom Bogom čuvanom gradu Bačkoj Palanci, gde imamo hram Pokrova Presvete Bogorodice, naglasio je Episkop mohački.

Foto: Nada Dedijer

U toku svete Liturgije vladika Isihije rukopoložio je u svešteni đakonski čin Nenada Vujasina, katihetu iz Malog Bača. Pojao je crkveni hor Sveti Jovan Krstitelj, pod rukovodstvom Snežane Žujić. Liturgiji su prisustvovali učenici Pravoslavnog katihizisa, predvođeni svojim veroučiteljima.

U produžetku svete Liturgije Episkop mohački je osveštao temelj novog Svetosavskog doma pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci.

[wonderplugin_slider id=174]

 

U navečerje slave, praznično bdenije je služio protoprezviter Miladin Bokorac, arhijerejski namesnik žabaljski, uz sasluženje više sveštenika.

Proslavom hramovne slave u Bačkoj Palanci je završena desetodnevna manifestacija Pod Pokrovom Bogorodice, u okviru koje je priređen bogat kulturno-umetnički program.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here