Vakcinacija protiv gripa u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

794
Foto: Pixabay

Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u toku ove nedelje će distribuirati 2000 doza inaktivisane četvorovalentne – VaxigripTetra vakcina protiv gripa za sezonu 2019/20, svim vakcinalnim punktovima.


Isporuka drugog dela naručene vakcine očekuje se tokom sledeće nedelje. Vakcinacija građana počinje odmah nakon distribucije.

U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i Odlukom Evropske Unije, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i dve linije (Victoria i Yamagata) tipa B.

Ova vakcina je bezbedna i efikasna u sprečavanju obolevanja, potreba za hospitalizacijom zbog komplikacija osnovne bolesti i umiranja zbog gripa.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon 2 nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u pre-epidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom ostatka sezone gripa, odnosno sve dok je virus gripa prisutan u populaciji.

Obavezna vakcinacija je predviđena za sve trudnice i osobe od šest meseci i starije koji su:

  • oboleli od hroničnih plućnih bolesti i astme,
  • oboleli od hroničnih kardiovaskularnih bolesti isključujući i visok krvni pritisak
  • oboleli od metaboličkih poremećaja- šećerna bolest i gojaznost (BM>40)
  • osobe sa bubrežnom disfunkcijom,
  • osobe sa neurološkim poremećajima,
  • osobe sa hemoglobinopatijom,
  • osobe sa imunosupresijom (HIV+/AIDS) + asplenija (nedostatak slezine),
  • primaoci transplantata,
  • kao i za: štićenike i zaposlene u gerontološkim Centrima, štićenike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, kao i za osoblje u zdravstvenim ustanovama.

Sve ostale kategorije – zaposleni u  javnim službama, zdravi uzrasta 50-64 godine, zdravi uzrasta od 6 meseci do 49 godina, članovi porodice bolesnika u riziku kod koga je kotraindikovana vakcinacija protiv gripa, zdrave osobe starije od 65. godina ne spadaju u obavezni (besplatni) sistem imunizacije već se mogu vakcinisati u skladu sa Preporučenim Programom imunizacije.

U skladu sa važećim Pravilnikom, najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina, drugu dozu vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze.

Sva lica uzrasta 9 godina i stariji vakcinišu se samo jednom dozom vakcine, bez obzira da li su prethodno ikada vakcinisani protiv gripa.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošije proteine, formaldehid, neomicin, oktoksinol 9).

Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, mijalgije, artralgije, slabost, malaksalost) i povlače se unutar 1-3 dana, bez terapije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here