„Bačka Palanka“ drugoligaš

Baraž za ulazak u Drugu šahovsku ligu

503

Šahisti „Bačke Palanke“ odoleli su napadima gostujućeg „Hajduka“ iz Kule i uprkos minimalnom porazu od 2,5:3,5 ostvarili istorijski uspeh i plasirali se u Drugu ligu Srbije – Vojvodina u kojoj će se takmičiti naredne sezone.


– Nakon ubedljive pobede od 4:2 u prvom meču baraža činilo se da će Palančani imati lak zadatak i rutinski stići do cilja. Tako se činilo i na početku meča. Pobedom Brajića i remijem Dermišeka naša ekipa je povela sa 1,5:0,5 i bio je potreban samo još jedan poen za konačan uspeh iz preostale četiri partije. Međutim, stvari su počele da se komplikuju. Tepić je potrošio jako puno vremena za razmišljanje i uprkos prilično izjednačenoj poziciji pala mu je zastava, pa je došlo do izjednačenja rezultata na 1,5:1,5.

Na prve dve table gosti su postigli bolje pozicije i očekivali su dva nova poena tako da je došlo do toga da o sudbini pobednika baraža odlučuje treća tabla na kojoj su se borili naš Matović i igrač gostiju Ostojić. Ukoliko bi se partija završila remijem, meč bi dobili gosti sa 4:2 i pošto bi imali bolji uspeh na prve tri table iz oba meča Kuljani bi bili pobednici baraža.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Međutim, uprkos vremenskoj oskudici, Matović je pronašao dobitnički potez i savladao svog protivnika i time stavio tačku na ovaj veoma uzbudljiv meč.

Rezultati po tablama: Vujadinović – Babić 0:1, Runić – Sokić 0:1, Matović – Ostojić 1:0, Tepić – Leđenac 0:1, Brajić –Štajnfeld 1:0 i Dermišek – Vujović remi.

Kapiten Palančana FIDE majstor Miloje Brajić zadovoljan je ostvarenjem cilja svoje ekipe i postizanjem velikog uspeha plasmana u Drugu ligu. Ispostavilo se da je „Hajduk“ iz Kule puno jača ekipa nego što se činilo posle prvog meča i da je on bio u pravu kada je upozoravao da treba biti oprezan pred revanš jer se u šahu, ovaj meč je to i potvrdio, ništa ne zna sve dok se ne završi i poslednja partija. „Bačka Palanka“ je pobedom u ovom dvomeču takoreći ispravila „nepravdu“ od pre dve sezone kada su nesrećno izgubili u baražu od ekipe „Polet“ iz Rastine.

Plasmanom u Drugu ligu Srbije –Vojvodina Palančani su nastavili kontinuitet velikih uspeha ekipa iz naše Opštine i posle „Hercegovca“ iz Gajdobre koji se u Drugoj ligi takmičio 2017. godine i „Mladenova“ koje će svoj nastup imati ove godine od 01. novembra, evo i „Bačka Palanka“ će svoj debi u drugom po vrednosti rangu takmičenja u našoj zemlji imati naredne godine.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Ljubitelji drevne igre iz naše Opštine se nadaju da će „Mladenovo“ u svom predstojećem debitantskom drugoligaškom nastupu biti uspešno i sačuvati ligaški status što bi doprinelo da naredne godine naša Opština ima čak dva predstavnika u ovom eminentnom rangu takmičenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here