Izložba „Dozidnice kao likovni izrazi“ u Galeriji Zuske Medveđove

337
Najstarija kuća u Bačkom Petrovcu

BAČKI PETROVAC: Izložba „Dozidnice- likovni izrazi naših baka” Slovačkog kulturnog centra iz Našica u Hrvatskoj, otvorena je u sredu (30.10.) u 19 časova u Galeriji Zuske Medveđove, u organizaciji Muzeja vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu.


Direktorka Muzeja vojvođanskih Slovaka Anka Seč- Pinćir kaže da je ovo prvi put da gosti iz Hrvatske izlažu u Bačkom Petrovcu, a da je prošle godine potpisan ugovor o saradnji ove dve institucije.

– Izložba dozidnica predstavlja tekstualne kuvarice, ali neće biti orginalnih predmeta već će biti odštampane. Izložba će trajati mesec dana do 29. novembra – kaže direktorka. -Muzej nema svoju stalnu postavku, nema čak ni muzejsku zgradu, već obuhvata više prostorija na različitim lokacijama.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Imaju zgradu u centru Bačkog Petrovca u kojoj se nalazi Matica Slovaka u Srbiji i na drugom spratu su smešteni depoi muzeja.

– Kancelarije nam se nalaze u Turističkoj organizaciji Bačkog Petrovca. Brinemo se takođe o Galeriji Zuske Medveđove koja se nalazi u centru i to nam je jedini izložbeni prostor gde izlažemo slike, dela naših akademskih slikara, naivaca, amatera, ali i muzejske piostavke, istorijske izložbe smo imali u poslednje vreme, zbog obeležavanja stogodišnjice od priznanja slovačke nacionalne manjine- ističe Anka Seč-Pinćir.

Posetioci najčešće dolaze u Galeriju koja nikad nije prazna, već su tokom cele godine organizovane izložbe. Muzej se brine o zavičajnoj, najstarijoj kući u Bačkom Petrovcu koja potiče s kraja 18. veka i u pitanju je spomenik kulture od izuzetnog značaja, arhitektonski spomenik koji se nalazi u Ulici Branislava Mokića. – Kuća je od naboja, pokrivena trskom, unutra se nalaze tri prostorije, dve sobe i u sredini kuhinja i opremljena je muzejskim predmetima, što je stalna postavka. U pitanju je tipična panonska kuća – kaže direktorka.

Nakon gostujuće izložbe, 6. decembra održaće se bijenale slovačkih, akademskih likovnih umetnika.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Slikari izlažu svoja dela koja su uradili u poslednje dve godine i ona ne mogu biti starija. U okviru bijenala održava se i likovno savetovanje na kom se slikari okupe i pripreme svoje radove- Anka Seč Pinćir.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here