Spoj moderne digitalizacije i klasične nastave

1022

U Osnovnu školu „Sveti Sava“ ove godine je upisano 94 učenika. Kao i ostale bačkopalanačke škole i u ovoj nastavnici od ove godine ocene upisuju u elektronski dnevnik.


– Na početku nove školske godine, iako nema nekih velikih događanja, ipak imamo čime da se pohvalimo. Ove godine se upisalo 94 učenika u školu, formirali smo četiri odeljenja prvog razreda, a i u svim ostalim imamo takođe po četiri odeljenja. Trenutno je u školi prodajna izložba knjiga „Laguna“, a učenici sa svojim nastavnicima srpskog jezika odlaze u biblioteku, razgledaju i mogu i da kupuju, a bili su i na Sajmu knjiga u Beogradu, kaže direktorka OŠ „Sveti Sava“ Snežana Fodora.

– Poslovi vezani za informatičku modernizaciju teku, uveli smo internet mrežu „Amres“ Ministarstva prosvete, bolju i bržu i to u sve učionice, praktično u celu školu. Svi kabineti su opremljeni računarima i lap-topovima, tako da možemo nesmetano da koristimo elektronski dnevnik, koji je od ove godine u obavezi da se koristi. Mi imamo uslova za to, svaki nastavnik svaki put može da upiše čas, internet je odličan.

[wonderplugin_slider id=185]

 

– Kolege nastavnici su obučeni u više navrata, imao koodrinatore, ja sam jedna od njih, još se uvek uhodava uz sitnije greškice, ali sam uverena da će posle godinu dana korišćenja e dnevnika, biti sve u redu. Kolege su zadovoljni iz više razloga, roditelji mogu da vide ocene svoje dece, tako da nema više prećutkivanja; mnoge stvari se automatski preračunavaju, tako da možemo da analiziramo rad škole, vrlo jednostvno. U početku je bilo malo straha od novog, ali sad su već stekli rutinu i sigurnost, pa su kolege zadovoljni sa ovakvim načinom vođenja evidencije.

– U biblioteci se održana radionica o ružnim rečima, pa se napravio emotikon protiv njih. Naši učenici od ove godine mogu čitati lektiru on-lajn, koleginica polako prebacuje obavezno čitanije na mrežu, na naš sajt, tako da đaci više ne moraju da pozajmljuju knjige iz biblioteke. Na sajtu postoje i zanimljivosti o delu, o piscu. Učenici su zadovoljni ovim načinom čitanja lektire.

– Za vreme Dečije nedelje, 11. oktobra nas je primio predsednik opštine, Branislav Šušnica i uručio nam je komplet knjiga za biblioteku. Radi se i na digitalizaciji kabineta, a kolege su preko leta odlazili na seminare, dobili laptopove i video binove, a cilj je da se i učionice digitalizuju, a s tim i već postojećim aparatima, ove godine ćemo i završiti i taj posao.

– U nastavi će se koristiti i internet i kompjuteri, prikazi na binovima, mada će se zadržati i klasično predavanje. Pored sve ove digitalizacije, deca vole da rade i rukama, tako da su sa nastavnikom građanskog vaspitanja, ofarbali školsku kapiju. Što se tiče nastavničkog kadra, svi su predmeti stručno pokriveni, a koleginicu iz fizike koja je otišla u penziju, zamenjuje mladi kolega koji je diplomirao fiziku.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here