Pivničania laureáti jubilejného Divadelného vavrína

467

Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice dominovalo na 50. Prehliadke slovenských ochotníckych divadiel – Divadelný vavrín.

Zatváracím ceremoniálom a udelením cien najúspešnejším jednotlivcom a súborom v nedeľu 3.novembra sa v Starej Pazove ukončila 50. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín. Pozdravy z Veľvyslanectva SR priniesol Igor Vencel, zástupca veľvyslankyne SR, ktorý podotkol, že divadlo je kľúčovým pilierom kultúrnych aktivít, ale aj garantom čistoty materinského jazyka. V mene Organizačno-správnej rady všetkým účastníkom a ustanovizniam, ktoré sa podieľali na organizácii sa poďakoval Zdenko Uheli, predseda OSR. Divadlo so Slovákmi a Slováci s divadlom pretrvávajú vyše sto rokov a kým bude divadelných zanietencov bude aj divadla, povedala okrem iného Libuška Lakatošová, predsedníčka NR SNM, ktorá Divadelný vavrín 2019 zatvorila.

Podľa ocenenia Lýdie Gedeľovskej, ktorá sledovala kultúru hovoreného slova, na tohtoročnej prehliadke vysoká úroveň javiskovej reči bola prítomná najmä v predstaveniach Tajomný šepot, Čo si videl, nevidel si! a Nálepky OD Janka Čemana z Pivnice a v predstavení WC Story SKC P. J. Šafárika z Nového Sadu. Najčistejšie a bez nárečových prízvukov odznela slovenčina v predstavení WC STORY a preto cenu za kultúru hovoreného slova získal divadelný súbor z Nového Sadu. Potom sa slova ujala Milina Chrťanová, predsedníčka odbornej poroty.

Podľa hodnotenia odbornej poroty, ktorá pracovala v zložení Miroslav Benka, Milina Chrťanová a Zdenko Kožík, prvú cenu a sošku Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny získalo predstavenie Čo si videl, nevidel si! OD Janka Čemana z Pivnice. Režisérka tohto predstavenia Katarína Mišíková Hitzingerová je odmenená za najúspešnejšiu réžiu a za pôvodnú predlohu. Z tohto súboru je odmenený aj najúspešnejší herec na prehliadke Jozef Chrček a najlepší debutant Kristián Baďura. Za kostýmy v tomto predstavení je odmenená Ema Kristoferová. Z druhého predstavenia tohto divadla Tajomný šepot odmenený je Boris Merník za najlepšiu epizódnu postavu a Jan Šimon za najúspešnejšiu scénografiu. Z tretieho predstavenia ochotníkov z Pivnice Nálepky diplom za herecký výkon dostal Ján Kmeťko.

Druhú cenu získalo predstavenie V štátnom záujme z Kysáča. Tento súbor dostal ocenenie za najlepší kreatívny divadelný čin a herečka Tatjana Klinková stvárnila najlepšiu epizódnu postavu. Diplom za herecký výkon získali Svetlana Gašková, Kristián Križan, Ivan Privizer a Branislav Čeman.

Tretiu cenu získalo predstavenie Zabíjačka z Aradáča. Tento súboru dostal aj špeciálne ocenenie za kolektívnu hru a odmenené sú aj Verona Abelovská Petráková a Helena Bartošová za najúspešnejšie stvárnené hlavné ženské postavy na prehliadke.

Ďalšiu špeciálnu cenu a to za najlepšiu choreografiu dostala Alisa Oravcová, ktorá získala aj diplom za herecký výkon. Diplomom za herecký výkon je odmenená aj Daniela Valentová z Lalite.

Na záver prehliadky, na počesť odmenených a radosť divákov Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca odohralo predstavenie SVÆTY ZA DEDINOU na motívy hry Portugal autora Zoltána Egressyho a v réžii Dušana Bajina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here