Veliko interesovanje za obuku o preduzetništvu

1255

U okviru usluga Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale Novi Sad iz domena podrške samozapošljavanju, svi nezaposleni sa njihove evidencije mogu se edukovati u domenu preduzetništva, i to kroz dvodnevnu obuku pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika”.


Osim u Novom Sadu, NSZ te obuke organizuje i realizuje i u Vrbasu, Bačkoj Palanci, Bečeju, Baču i Srbobranu. Polaznici kroz tu vrstu edukacije mogu proveriti opravdanost svoje biznis-ideje kroz sagledavanje prednosti i rizika preduzetništva, spoznati svoje preduzetničke sklonosti, aktuelne zakonske propise i naučiti izradu biznis-plana.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Nedavno je održana poslednja obuka, a naredna će biti organizovana prema potrebama, ali i zainteresovanosti nezaposlenih. Obuka se u filijali Novi Sad održava jednom do dva puta mesečno, a svi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti kod svog savetnika za zapošljavanje.

– Interesovanje za obuku je veliko, godišnje je završi oko 800 nezaposlenih, a do kraja oktobra 692 njih je na taj način edukovano o preduzetništvu – rekla je za „Dnevnik” v. d. direktora filijale Novi Sad Tatjana Vidović. – Osim savetodavne pomoći, NSZ pruža i finansijsku podršku nezaposlenima koji se odluče za samostalan posao, u vidu subvencija za samozapošljavanje. Jedan od neophodnih uslova da bi se konkurisalo za taj novac jeste i da su zainteresovani prethodno završili obuku iz preduzetništva. Ove godine javni poziv je bio otvoren do aprila, a filijali je pristiglo 403 zahteva. Visina subvencije je iznosila 200.000 dinara, dok je za viškove zaposlenih i osobe s invaliditetom ona bila uvećana i iznosila je 220.000 odnosno 240.000. Na taj način je uz podršku NSZ-a do sada ove godine 150 građana pokrenulo sopstveni posao, za šta je izdvojeno ukupno 30.460.000 dinara, a potpisivanje ugovora s još 16 njih je u toku.

Osim savetodavne pomoći, NSZ pruža i finansijsku podršku nezaposlenima koji se odluče za samostalan posao, u vidu subvencija za samozapošljavanje. Jedan od neophodnih uslova da bi se konkurisalo za taj novac jeste i da su zainteresovani prethodno završili obuku iz preduzetništva (Tatjana Vidović)

Kako saznajemo, delatnosti za koje se nezaposleni prilikom pokretanja sopstvenog biznisa opredeljuju su raznovrsne, ali prednjače lične i zanatske usluge, zdravstvene i intelektualne, kao i proizvodno zanatstvo. Tatjana Vidović navela je da i nakon dobijenog novca i ulaska u preduzetničke vode preduzetnici od NSZ-a godinu dana dobijaju pomoć u vidu monitoring-usluga.

– Cilj je da im se pomogne u identifikaciji poslovnih problema i nalaženju načina za njihovo prevazilaženje, a sve u svrhu stvaranja uslova za isplativo i održivo preduzetništvo – kazala je Tatjana Vidović. v. d. direktora filijale Novi Sad.

Inače, NSZ, u skladu s Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja i programom rada, pruža stručnu i finansijsku podršku nezaposlenima zainteresovanim za pokretanje sopstvenog biznisa. U filijali Novi Sad, u okviru Odeljenja za programe zapošljavanja i preduzetništvo, nezaposleni se mogu informisati o svim temama relevantnim za vođenje malog biznisa, kao što su izbor poslovne ideje, dostupni izvori finansiranja, postupak registracije radnje ili preduzeća, pravni oblici samostalne delatnosti, poreske i druge finansijske obaveze, način izrade biznis-plana…

[wonderplugin_slider id=185]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here