Dani nauke u Gajdobri

886
Foto: Adrian Vukojević

U okviru manifestacije „Dani nauke“ koja se već šesti put održava u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić” u Gajdobri 5. novembra, učenici Tehničke škole „9.maj” su sa profesorom elektrotehničke grupe predmeta, Jankom Hložanom prezentovali đacima VII i VIII razreda svoje radove o obnovljivim izvorima energije.


Pod sloganom „Zemlja budućnosti“, tema ovogodišnje manifestacije bili su ekologija i upravo obnovljivi izvori energije. Profesor, Janko Hložan je predstavio dva rada: 1. Sunce izvor energije i 2. Solarne ćelije. Putem prezentacija, govorio je o karakteristikama Sunca i o pretvaranju solarne energije u električnu. Radovi učenika su imali sledeće nazive: 1. Pasivna kuća i 2. Solarni kofer.

Učenici su prikazali rad solarnih panela. Merili su jačinu struje i napona i objasnili razliku između paralelnog i rednog povezivanja, a potom su pokazali maketu pasivne, energetski efikasne kuće. Po rečima profesora Hložana, učenici iz osnovne škole su bili vrlo zainteresovani za ovaj tip energije. Vidi se da je sve više mladih koji su zainteresovani za očuvanje prirode i planete. To, svakako ohrabruje.

Učenici Adrian Vukojević, Miloš Kovačević, Boris Hrček i Kristina Tasić su bili zaduženi za prezentaciju učeničkih radova. Osnovna škola „Aleksa Šantić“ je kao i uvek bila pravi domaćin, ukazala je veliko gostoprimstvo predstavnicima Tehničke škole „9. maj“, pre svega direktorica Branka Bajić, pedagog škole, nastavnici fizike, matematike i engleskog jezika.

Adrian Vukojević je napravio lepe fotografije i tako preneo deo atmosfere sa ove, sad već možemo reći tradicionalne manifestacije. Sa zadovoljstvom se nadamo novoj saradnji u budućnosti između ove dve škole.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here