Kreće prva generacija budućih školovanih solo pevača

Muzička škola "Stevan Hristić"

1748

Od ove školske godine u Školi osnovnog muzičkog obrazovanja „Stevan Hristić“, kao nastavni program uveli su i osmi instrument, najlepši, ljudski glas, pa tako se pored klavira, harmonike, flaute, klarineta, gitare, tamburice i violine, izučava i solo pevanje.


Na novom odseku ima devet polaznika, a jedna od njih je i Sanja Peulić:

– Volim muziku i pevanje. Prvi javni nastup sam imala u biblioteci, dok sam sticala znanja u „Akordu“, imala sam i jedan nastup sa „Santos braders bendom“ u „Ajrišpabu“, a pevala sam i uz gitarsku pratnju svog druga po kafićima. Za ovaj odsek u muzičkoj školi čula sam od basiste Santosa, Olivera Saboa, te smo se bukvalno naredni dan upisali na solo pevanje. Dolaskom nove nastavnice Aleksandre, čini mi se da smo dobili na kvalitetu, više smo naučili o samom pevanju. Posle završetka četvorogodišnjeg školovanja ovde, u planu mi je nastavak sticanja znanja, ali sve zavisi od okolnosti.

[wonderplugin_slider id=183]

 

Rođena Somborčanka koja živi u Novom Sadu, Aleksandra Ušumović, završila je Muzičku akademiju na odseku solo pevanja i sada pohađa master sudije. Prihvatila je ponudu i sada polako i stručno uvodi devetoro Palančana u tajne solo pevanja:

– USomboru sam završila nižu i srednju muzičku školu „Petar Konjović“, solo pevanje u klasi Silvije Minee, posle čega sam upisala solo pevanje na Akademji u Novom Sadu u klasi doktorke Milice Stojadinović. Prošle godine sam završila osnovne, a ove sam upisala master studije. Ovo je moj početak u pedagoškom radu, pre dve nedelje sam dobila poziv od direktorke Sandre Milutinović, koji sam rado prihvatila, jer ovo nije samo moj početak, nego i početak izučavanja solo pevanja u ŠOMO „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci. Prva iskustva sa devetoro učenika su veoma pozitivna, u školi i na časovima je jako lepa atmosfera, đaci su pokazali mnogo interesovanja za učenje vokalne tehnike i jako je lepo raditi u takvom okruženju.

– Utorkom i petkom dolazim iz Novog Sada na časove, a na početku radimo tehničke vežbe, počinjemo sa upevavanjima i vežbama disanja. Na početku se rade vokalize i neke lakše barokne arije, a zahtevniji program, teže pesme i operske arije, se rade na trećoj i četvrtoj godini, ali za sada je najvažnije da učenici savladaju vokalnu tehniku u skladu sa svojim mogućnostima. Volela bih da učenicima što više približim klasičnu muziku, da im pomognem da poboljšaju svoju pevačku tehniku i da sa lakoćom mogu da pevaju program, oslobode se treme, da što više nastupaju i uživaju u umetnosti i izvođenju.

– Cilj nam je da se učenici što pre pojave na javnim časovima koje organizuje muzička škola, možda već na sledećem. Pored časova pevanja, učenici imaju i časove klavira i časove solfeđa, što će im još više pomoći kod upevavanja, intonacije i teorije.

Pored rada ovog novog odseka, u ŠOMO teku i druge, redovne aktivnosti. Od direktorke Sandre Milutinović smo saznali pojedinosti.

Održani su javni časovi, a razlika u odnosu na prethodne je u tome da su sva tri dana nastupali učenici raznih instrumenata. Ukupno je nastupilo 55 učenika, a publika je mogla da uživa u raznovrsnosti. Praksa javnih časova će se nastaviti iz meseca u mesec. Tradicionalni novogodišnji koncert muzičke škole je ove godine neizvestan, zbog radova u sali bioskopa, koja je najprikladnija za tu svrhu. Ako ne pre, u školi planiraju taj lepi muzički događaj na proleće naredne godine, možda i na otvorenom, pod vedrim nebom. U muzičkoj školi priželjkuju konačno rešenje o jednoj pravoj koncertnoj sali, sa odgovarajućom lokacijom i akustikom, a postoji potreba i za pravim, koncertnim klavirom.

Za sada, najbolje rešenje bi bila sala u renoviranom Muzeju grada, pogotovo ako se dobije organizacija takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here