Široka lepeza vannastavnih aktivnosti

Gimnazija "20. Oktobar"

956

Na polovini prvog polugodišta školske 2019/2020. godine, direktorka bačkopalanačke gimnazije „20. oktobar“ Tamarom Antić govori o dosadašnjem radu.


– Od početka školske godine nije se puno toga dešavalo, ali je bilo određenih događaja za pomenuti. Nastava je krenula prema godišnjem planu, a naš dugogodišnji projekat „Mirno more“ je ostvaren na opšte zadovoljstvo. U njemu učestvujemo već 12 godina, a ove godine naši učenici su zajedno sa đacima iz škola „Milan Petrović“ i „Petefi Šandor“ iz Novog Sada, boravili sedam dana na Jadranskom moru.

– Izvedena je i maturska ekskurzija, pa su maturanti boravili u Rimu. U „Večnom gradu“ sve je proteklo krajnje korektno i bez nekih problema, tako da naši učenici zaslužuju svaku pohvalu. Dan škole, 20. oktobar, smo proslavili, a tom prilikom smo nagradili učenike i nastavnike, koji su prethodne školske godine osvojili priznanja na raznim takmičenjima ili stigli do takmičenja republičkog nivoa. Imali smo drugo mesto iz matematike, drugo i treće mesto na Književnoj olimpijadi, drugo mesto iz Srpskog jezika.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Višedecenijska tradicija je odlazak na Sajam knjiga u Beograd, tako da smo ove godine sa pet autobusa i 250 učenika posetili praznik knjige, potom uživali u pozorišnoj predstavi. Od aktivnosti istakla bih radionicu drugih razreda vezanu za medije u saradnji sa portalom „BAP VESTI“. Učenici trećih razreda su uradili projekat iz matematike pod nazivom „Matematika je svugde oko nas“, gde su imali zadatak da u svom okruženju fotografišu neke geometrijske oblike, a njihov trud je izložen u holu škole, a slike sa komentarima su fenomenalni.

– Sledi tribina koji organizujemo sa udruženjem „Nada“ o štetnosti droge i opijata.Dan prosvetnih radnika obeležavamo na već uhodan način, kada učenici zamenjuju nastavnike za katedrom. Naši učenici nastavljaju i sa humanitarnim akcijama, tačnije sa organizovanjem pozorišnih predstava čiji bi prihod išao za pomoć potrebnima, a planira se da se to desi do kraja polugodišta. Naši đaci planiraju i da se prijave na ekološki projekat Pokrajnskog sekretarijata za obrazovanje „Za zelenije škole“. Taj projekat bi bio interesantan i važan i za naš grad u smislu mapiranja Palanke, da se pronađu mesta gde bi bilo zgodno da se posadi drveće. Tu bi se mogao uključiti i pokret gorana, kao i lokalna samouprava.

– Đački parlament u našoj školi je veoma aktivan, članovi pokazuju potrebnu ozbiljnost, a učenici kroz njega pokreću neke svoje aktivnosti, ostvaruju ideje. Razne su inicijative, od sportskih, ekoloških, humanitarnih ali i praktičnih. Dali su, na primer, predlog da se održi sastanak sa bivšim učenicima, a sadašnjim studentima, gde bi oni rekli i one dobre, ali i loše strane fakulteta na kojima studiraju. U školi smo u potpunosti prešli na elektronski dnevnik, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, a lično mislim da je sve to korisno.

[wonderplugin_slider id=155]

 

– Opremili smo sve učionice sa računarima i internetom, tako da se umesto u papirni dnevnik, podaci unose u kompjuter. Roditelji učenika polako ulaze u tu priču, a sa određenom šifrom, u svako doba mogu da uđu na portal i da vide šta je sve zabeleženo o njegovom detetu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here