Pri kraju prva faza digitalizacije eksponata u Bačkoj tvrđavi

398
Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

BAČ: Oko 150 eksponata, koji su izloženi u okviru stalne postavke u bačkoj tvrđavi, treba da bude digitalizovano i do kraja godine se očekuje završetak prvog dela projekta, odnosno 50 predmeta sa prve etaže, piše „Dnevnik“.


Reč je o projektu koji sprovode Muzej Vojvodine i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja koji je za ovu namenu izdvojio oko 800.000 dinara.

– Vreme je da ovi eksponati dobiju novu dimenziju, odnosno da postanu dostupniji svima koji su zainteresovani za materijal koji se nalazi ovde – objašnjava Vesna Glavočević iz muzejske jedinice „Vekovi Bača”, koja je deo lokalne Narodne biblioteke „Vuk Karadžić”. – Imamo mnogo materijala i u depoima, ali se za sada oslanjamo na ono što se nalazi na izložbi koju je pre nekoliko godina postavio saradnik iz Muzeja Vojvodine Nebojša Stanojev.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Budući da nemaju vremensko ograničenje do kad bi trebalo da završe kompletan projekat, sagovornica „Dnevnika“ ističe da će njihov rad biti pod stalnim nadzorom nadležnog Muzeja Vojvodine, tako da se neće odugovlačiti što, svakako, nikome ne ide u korist. Takođe, dokle god da traje proces digitalizacije, a koji najpre podrazumeva iscrpno fotografisanje eksponata, čime se bavi fotograf Pokrajinskog zavoda Nedeljko Marković, postavka će sve vreme biti dostupna javnosti.

Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

– Na ovoj prvoj etaži izložena je kamena plastika, odnosno delovi od kamena i terakote, pečene zemlje koja je čvrsta i solidna – navodi Glavočević. – Sav taj materijal korišćen je u arhitektonskim elementima oko vrata, prozora i stepeništa. Pokušavamo da dočaramo kako je sve nekad izgledalo i kakvu je funkciju imalo.

Krajnji deo projekta podrazumeva postavljanje prikupljenog materijala na internet, odnosno na sajt Muzeja Vojvodine, kao i u određene elektronske dnevnike. A kad se završi sa digitalizacijom eksponata u tvrđavi, ideja je da se pređe i na Franjevački samostan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here