Aktivni učenici i profesori Tehničke škole „9.maj“

1987

Od profesorke Radmile Ristić, saznali smo deo novosti iz Tehničke škole „9. maj“ iz Bačke Palanke.


Dani nauke u Gajdobri

U okviru manifestacije „Dani nauke“ koja se već 6. put održava u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić” u Gajdobri 5. novembra 2019. godine, učenici Tehničke škole „9. maj“ su sa profesorom elektrotehničke grupe predmeta Jankom Hložanom, prezentovali đacima VII i VIII razreda svoje radove o obnovljivim izvorima energije. Pod sloganom „Zemlja budućnosti“, tema ovogodišnje manifestacije bili su ekologija i upravo obnovljivi izvori energije.

Profesor Hložan je predstavio dva rada u kojima je govorio o karakteristikama Sunca i o pretvaranju solarne energije u električnu. Učenici Adrian Vukojević, Miloš Kovačević, Boris Hrček i Kristina Tasić su prikazali rad solarnih panela.

 

OŠ „Aleksa Šantić“ je kao i uvek bila pravi domaćin, ukazala je veliko gostoprimstvo predstavnicima TŠ „9. maj“.

Prilagodimo se klimatskim promenama

Svetska organizacija za prirodu, WWF u saradnji sa Ministarstvom energetike rudarstva i zaštite životne sredine, organizovala je 22. oktobra 2019. predavanje na temu: „Prilagodimo se klimatskim promenama.“ Iz TŠ „9. maj“, učenici iz I-1 odeljenja, smer elektrotehničar informacionih tehnologija Boris Avgustinov, Damjan Kralj, Davor Fodora, Dejan Polić i Andrija Kalić su prisustvovali predavanju i kroz radionice aktivno učestvovali u definisanju preporuka za uključivanje mera prilagođavanja na klimatske promene u strategije i prostorno-plansku dokumentaciju.

Učenike je na predavanje vodila profesorka geografije Gordana Radanović, koja ih je i pripremila za aktivno učestvovanje. Aleksandar Milićević, konsultant za oblast voda, definisao je preporuke za održavanje vodnih resursa u Bačkoj Palanci, dok je Dejan Baković, konsultant za šumarstvo, obrazložio uticaj šumskog ekosistema na mikro klimu Bačke Palanke.

Učenici TŠ „9. maj“ su, zajedno sa učenicima SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“, izneli mere prilagođavanja na klimatske promene i očuvanje biodiverzioteta.

Poseta Sajmu knjiga

Velika grupa učenika u pratnji nekoliko profesora TŠ „9. maj“, raspoređena u tri autobusa je 25. oktobra 2019. godine posetila 64. Sajam knjiga u Beogradu, koji uvek ostavi pozitivan utisak na posetioce. Pored interesovanja za različite vrste literature, neki učenici su se fotografisali sa piscima, kao i drugim poznatim ličnostima iz raznih sfera. Posle nekoliko sati provedenih na Sajmu, uputili su se prema Kalemegdanu i Knez Mihailovoj gde su proveli prijatne sate u druženju, šetnji, razgledanju, šopingu…

Neobično visoke temperature za ovo doba godine su upotpunile ugođaj i šetnju učinile još prijatnijom. Učenici i profesori su se vratili u Bačku Palanku prepuni pozitivnih utisaka.

 

Izlet na Cer

Planinarsko društvo „Ravničar“ iz Bačke Palanke je 3. novembra 2019. organizovalo izlet na planinu Cer u kojem je učestvovala i Tehnička škola „9. maj“. Učenike TŠ su vodili profesori elektrotehničke grupe predmeta Zdravko Perleta i Silvana Josić, a pridružio im se i profesor verske nastave Đuro Obradović. Prvo su posetili Spomen kompleks pod nazivom „Cerska bitka“ u naselju Tekeriš. Nakon slušanja potresnih priča o vojnicima i njihovim porodicama, uputili su se ka sledećem odredištu – planinarskom domu „Lipove vode“. Posle predaha stigli su do vrha „Krstovi“ gde su uživali u prelepom pogledu i čarobnoj prirodi. U povratku su svratili do rimskog utvrđenja iz IV veka koje nosi naziv „Kosanin grad“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here