Promene koje Palančani apsolutno zaslužuju

Kulturni centar Bačka Palanka

2278

U Kulturnom centru Bačka Palanka došlo je do promene i sada je na poziciji direktora Olja Nađ. Posetili smo galeriju ove kulturne ustanove i razgovarali sa novopostavljenom direktorkom.


U samoj galeriji zatekli smo radnu atmosferu, neki uposleni su doterivali izgled ustanove, drugi su radili projekte, a sama direktorka je obilazila donatore, koji su drage volje poklanjali KC neophodne stvari za bolji izgled i bolje funkcionisanje.

– Kulturni centar se sastoji od umetničke galerije, gradskog bioskopa i gradskog muzeja – počinje Olja Nađ predstavljanje planove kulturne ustanove.

Pogledaj: „Moj cilj je da Bačka Palanka konačno dobije pozorište“

– Pored toga imamo i puno manifestacija u kojima KC učestvuje ili ih organizuje. U bioskopu ćemo napraviti jedno veliko iznenađenje, pravu bajku, pošto smo ga potpuno renovirali i obnovili. Sam bioskop je star oko stotinu godina, a mi smo zadržali taj starinski šmek, ali smo ga potpuno modernizovali što se tiče opreme, a sedišta će biti potpuno nova i savremena, sredstva su dobijena na osnovu projekta.

Foto: Dnevnik

– Sav posao će biti završen krajem godine. Plafon je gipsiran, a ceo bioskop je nezapaljiv i poštovali smo najviše standarde zaštite od požara. Na podu će biti donacija kompanije „Tarket“, novi itison i mi se njima zahvaljujemo. Projekcije će biti najsavremenije i naši sugrađani neće morati više da odlaze u Novi Sad zbog kvaliteta i najnovijih filmskih ostvarenja. Ali nisam ni sve novine otkrila, posetioci će biti prijatno iznenađeni kada krenu redovne projekcije.

[wonderplugin_slider id=185]

 

– Galeriju takođe renoviramo, fasadu smo potpuno okrečili, i za to našli donacije kao i za rasvetu. Od darodavaca smo dobili novi nameštaj, tepihe, tako da će ova naša galerija postati pravi umetnički kutak. Te promene su već videli posetioci nove postavke izložbe slika Marije Jeftić-Dajić.

– U samom muzeju, koji je treći segment Kulturnog centra, prva i druga faza renoviranja se završavaju za nekoliko dana, a počinje i treća faza. Imamo još popravke fasade, da se vrati logo muzeja, još neka spoljna doterivanja i planirana je predivna rasveta. Posle završetka krečenja u unutrašnjosti, počinje se raditi strujna mreža, svlačionice i sala za fizičko vaspitanje. Svečana sala je predivna i urađena je po najvišim svetskim standardima. Nadam se da ćemo sve to završiti do kraja godine, jer su nam faze isprepletene, a zgrada je jako stara i nikad ne znamo šta ćemo zateći. Majstori moraju paziti da ne naruše izgled zgrade koja je monumentalna, a da zadrže standarde bezbednosti, modernosti i lepote.

– Više puta dnevno obilazimo te radove i zadovoljni smo kako to ide. U radu muzeja planira se stalna postavka, imaćemo etnologiju i pravu arheologiju, a Muzej Vojvodine će nam dati smernice. Prikupili smo velike donacije, da bi sve teklo kako to dolikuje jednom muzeju. U treću fazu spada i letnja pozornica, uredićemo je po projektu i tu će se održavati i džez, bluz i rok festival, kao i letnji bioskop, odnosno projekcije pod otvorenim nebom, za šta je u planu kupovina velikog platna i opreme za projekcije, kao i udobna sedišta. Naručili smo i kapiju od kovanog gvožđa da se dodatno obezbedi sigurnost.

– Otvorićemo i spomen sobu Željka Drljače, zahvaljujem se njegovoj porodici, koja nam je u svemu izašla u susret kada smo tražili stvari vezane za njegov život. Dobili smo i njegove grafike, koje još nisu ugledale svetlost dana. Kao donacija, najavljene su i voštane figure. Kada ljudi vide da se trudite, sa svih strana stiže pomoć.

– Definitivno, naš zadatak je pozorište. Moramo ga imati, tu će biti središte svih kulturnih događanja, jer ono nije samo institucija nego je mnogo više od toga. Mi smo multikulturalna sredina i svi moramo na jednom mestu da pokazujemo svoje vidove umetnosti. Molim medije, koju su nam i do sada bili velika podrška, da nas prate u toj borbi za pozorište.

– Dobru praksu manifestacija zadržavamo, pozorišno proleće i jesen za decu i odrasle, kao i džez, bluz i rok festival. U daljoj perspektivi radimo na saradnji sa svim mogućim ambasadama, a imamo već pozitivne povratne informacije iz IPA fondova, ambasada Japana, Nemačke i Austrije. Želja nam je do donesemo inostrana ulaganja u kulturu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here