Sandra Jovičin iz Bačke Palanke pravi kućice za napuštene životinje

"Pomagaću životinjama dok god imam snage"

3642

Ljubav prema životinjama je nešto što Sandru Jovičin iz Bačke Palanke pokreće. Ona hrani, leči i udomljava napuštene ljubimce, a od nedavno je počela da pravi i kućice za male šapice koje su na ulicu izbacili „ljudi“.


Sama, o svom trošku Sandra kaže da je do sad napravila desetak kućica koje je postavila na više lokacija na Sinaju.

„Svaki dan kad idem na posao prolazim pored crkve na Sinaju i tu sam pored samog puta videla tri mirne i umiljate mace. Uplašene, tužnih očiju izgledale su kao mala deca koje je majka ostavila da se sami snađu“, priča Sandra.

Ona je odlučila da im pomogne, ali ne samo da ih nahrani nego da im napravi kućicu u kojoj će moći da prezime i koriste je dok se ne nađe neko ko bi ih udomio. Sandra i sama kod kuće ima tri mace pa ne može da udomi još, ali smatrala je da će im kuće od debelog najlona i stiropora barem malo olakšati život na ulici.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Kućica se brzo napravi, kad imam materijala. Jedna izađe oko 300-400 dinara, a potreban je stiropor, široka selotep traka, jači, nepromočiv najlon, da bi kućica bila zaštićena od kiše i vetra. Pravljenje jedne kućice ne zahteva puno ni vremena ni novca, i kada bi svako ko želi da pomogne napuštenim životinjama napravio po jednu, to bi zaista u velikoj meri pomoglo“, napominje naša sagovornica.

O problemu napuštenih životinja smo više puta pisali, azil u Novoj Gajdobri je sada prijatnije mesto za životinje, ali rešenje za manji broj pasa i mačaka lutalica je i dalje u rukama njihovih vlasnika. Sandra se slaže da je neophodno podići svest među ljudima da svoje ljubimce ne izbacuju na ulicu, da ih sterilišu da ne bi dobijali mlade kuce i mace koji su opet na ulici i stalno se vrteli u krug.

„Razočarala sam se kad sam videla da je neko bacio kućicu koju sam napravila u kontejner. I pored volje moje i drugih pojedinaca da pomognemo životinjama, važno je i da drugi učestvuju u svemu tome, pa makar da ne bacaju i ne diraju te kućice jer je to nečiji trud, a životinjama to puno znači“, govori Sandra.

Ona kaže da će nastaviti da pomaže životinjama koliko god bude imala snage. Pomoć bi joj svakako dobro došla, u vidu materijala za izradu kućice, hrane za pse, lekova, tretmana kod veterinara…

„Bilo bi divno kada bih zajedno sa još dobrih ljudi formirala udruženje i na taj način bi mogli da sakupimo sredstva, pa kada bi svako dao samo po 50 dinara, nakupilo bi se dovoljno novca za pomoć životinjama. Do tada, svako ko želi da pomogne može da mi se javi na FB profil Sandra Lovrencic pa da zajedno pomažemo napuštenim životinjama u Bačkoj Palanci“, kaže Sandra Jovičin.

„Apelujem još jednom na građane da ne izbacuju životinje na ulicu, da ih sterilišu, da pomognu ako mogu i žele, a ako ne, bar da ne bacaju kućice koje ostavljam po gradu“. 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here