U Bačkoj Palanci svaki treći lokal prazan

6842

BAČKA PALANKA: Na početku ove naše tranzicije, koja, svi se slažu, predugo traje, jurilo se za poslovnim prostorima, a posebno su bili traženi lokali u sklopu tržnih centara.


Tako je u samom centru Bačke Palanke, u tada novom Stambenom bloku „Partizan” nikao prvi Tržni centar „Siti” i svima je, kao svaka novotarija, bio impresivan. Kvadrati su skupo plaćani, a poslovati ovde bila je stvar prestiža.

Reč je o prizemnoj građevini udenutoj nekako u sredinu stambenog kvarta, a okružuju ga sa sve četiri strane višespratnice. Već tada, pre više od tri decenije, neki stručniji su upozorili da to nije dobro. Danas taj tržni centar izgleda oronulo, a skoro svaki drugi lokal je prazan. Sada se neki prisećaju da je svojevremeno bilo onih koji su se zalagali da se na ovoj lokaciji izgradi ili velelepno zdanje, pa i sportska hala sa lokalima koji bi je izdržavali, ili da Bačka Palanka dobije velik i lep park, a ni danas ga nema, u centru grada. To je priča šta bi bilo da je bilo.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Interesantno je da je potom nikao još veći tržni centar, na dva sprata, pored zgrade Narodne biblioteke. Kvadrati su plaćani skupo, u tada važećim nemačkim markama, a danas je puno njih prazno i cena im je tri do četiri puta niža od kupovne. Ništa bolje nije prošao ni trgovinski centar uz zgradu opštine, pored nekadašnje filijale SDK. Svaki drugi lokal danas je prazan.

Lokale danas najviše koriste knjigovođe, advokati, škole stranih jezika, ima poneki kafić, retko se očuvao i po koji butik, optika, fotograf, obućar… Najveće interesovanje danas vlada za lokale u novim stambenim zgradama u užem i širem centru Palanke. Svaki investitor u prizemlju gradi poslovni prostor, pa se po pravilu korisnici iz starih lokala sele u nov poslovni prostor, kako se koja nova zgrada završava, da budu bliže mušterijama.

I ovde, kao i u većini drugih vojvođanskih mesta, ima i onih lokala za koje gazde ne traže kiriju već samo da novi korisnik servisira komunalne troškove, kao što su voda, struja, grejanje… Još jedan paradoks je da su nestali butici i bakalnice u centru, gde ima kako se procenjuje oko 200 lokala, s druge strane na pijaci, pored zelenog dela, robni deo je pun svega i svačega i tamo se redovno plaća zakup tezge.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here