Предлог за посни и мрсни ручак

Идеја за недељни ручак

2406
Фото: Pexels

Пошто је време поста, данас вам дајемо по једну идеју за посни и мрсни оброк.


Пилав са ћуретином (мрсни оброк)

Потребно: 100 г пиринча; 2 већа батака ћурећег меса; 1 шаргарепа; 1 главица црног лука; 1 чен белог лука; по жељи масти; мало оригана

Припрема: Месо исецкати са батака. У тигању динстати шаргарепу, бели и исецкан црни лук. Додати оригано и зачините. За то време у води на пола скувати пиринач. А месо ставите у рерну да се пече. Када је пиринач на пола готов, помешати га са црним луком и шаргарепом, и све то пресути у плех де се месо пече. И пећи 45 минута на 200 степени.

Манастирска сарма (посни оброк)

Потребно је: листови киселог купуса (1 главица); сушена паприка (10 комада); 2 главице црнго лука; пола празилука; 1 шаргарепа; 1 кромпир; 1 јабука; першун; пола шаљице ораха; 1 шоља обареног пиринча; бибер; 1 супена кашика соли; млевена паприка; уље.

Припрема: На крупно ренде нарендати јабуку у једну чинију, у другу чинију нарендати кромпир и шаргарепу. У блендеру уситнити празилук и црни лук. У шерпу сипајте уље и укључите да се загреје. Ставимо да се динста, пустимо док се лепо не омекша. Додајтемо кромпир и шаргарепу. Измешамо. Затим налијемо мало воде.

Кад то мало промени боју додајемо јабуку и орахе. Затим још мало воде. Кад се упржи додати ситно исецкан першун. Искључимо шпорет и убацимо скувани пиринач. Све добро помешамо.

Онда додате бибер, со, алеву паприку и добро измешајте. Нако тога узимамо листове киселог купуса и скинемо онај средњи део ако је много тврд, да можете да савијете лиске. Стављамо лист купуса на длан, у средину једну кашику фила и увијамо сарме.

Већу шерпу у којој ће се сарма кувати поуљити па одозго ставити листове купуса. Како коју сарму завијете тако их стављате на дно шерпе. Тако цео ред. Затим на ред долазе паприке. Извадите их из воде да се оцеде, па сваку пунити смесом. Након тога решати их преко сарми. Кад је наређан цео ред онда поново иду сарме и тако док не утрошите сав материјал.

Након тога налијете водом, уљем и ставите да се крчка у рерни око 50 минута.

Обавезно поклопите шерпу да вам тај горњи ред не би изгорео. Ако немате поклопац ставите листове купуса.

Након 50 минута склоните поклопац да се запеку и вратите их још мало у рерну. Након тога спремно је за јело.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here