Izložbu posvetili Jovanu Antelju Brici

U Gajdobri održana prva izložba golubova, kunića, ptica i živine „Poleti golube moj“

1680
Foto: Centar za očuvanje autohtonih rasa

Gajdobra je bila u znaku prve izložbe golubova, kunića, ptica i živine – „Poleti golube moj“. Izložbu je organizovalo Udruženje odgajivača golubova, kunića, ptica i živine, „GUG“ Gajdobra – Nova Gajdobra.


– Mada smo izložbu organizovali prvi put, ona je privukla veliku pažnju kako izlagača, tako i posetilaca. Od vrsta koje su izložene, najviše je bilo golubova i to rase „Bački prevrtač“ kojih je bilo 119 primeraka, dok je eksponata golubova bilo „samo“ 280.

Posetioci izložbe mogli su da vide i veliki broj razne živine. Među izložbenim eksponatima, bili su zečevi, fazani, patke, kao i neke druge vrste životinja i živine. Bile su izložene i krupne vrste kokošaka –Brama, zatim italijanska jarebičasta koka, kao i male patuljaste kokoške – kokinkina, ali i kali i bantam živina.

Najveću pažnju među zečevima privukao je belgijski orijaš. Golubovi su dakle dominirali, a ja ću spomenuti samo neke sorte koje su posetioci izložbe mogli da vide, gušan, periker sport, pismonoša, lepezan, santinete, blondineta, srpski visokoletač, bački poštar – kaže Zdravko Čalija, predsednik Udruženja „GUG“, Gajdobra – Nova Gajdobra.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Iz ovog udruženja ističu da su zadovoljni brojem izlagača, ali i brojem i vrstama izloženih ptica i životinja.

– Očekivali smo manje izlagača, ali i eksponata. Odazvali su se izlagači iz Bačke Palanke, Obrovca, Kule, Deronja, Sombora, Futoga. Moram da priznam da je broj izlagača najbolji pokazatelj da smo bili u pravu kada smo odlučili da napravimo jednu ovakvu izložbu. Dakle, iako nije postojala tradicija izlaganja golubova, ptica i sitne živine u Gajdobri, izložba je bila pun pogodak. Imali smo, očigledno dobru procenu, kada smo odlučili da je organizujemo ovde kod nas. Izložba je prevazišla sva naša očekivanja. U sali za izložbu, uvek je bilo bar nekoliko posetilaca. Sve ovo nas je ohrabrilo, pa smo odlučili da ova manifestacija postane tradicionalna. Druga po redu izložba biće održana sledeće godine najverovatnije u istom terminu kao i ovogodišnja – napomenuo je Čalija.

Organizator je svim izlagačima dodelio diplome, a najuspešnijima po oceni žirija dodeljeni su pehari.

– Na izložbi je najzastupljenija vrsta bio bački prevrtač, pa smo napravili „specijalku“ za ovu rasu golubova. U ovoj kategoriji, najuspešniji je bio odgajivač golubova Boško Ignjatović iz Futoga. Nagrade u vidu pehara dodeljene su pobednicima u svim kategorijama. Želim da istaknem da je prilikom otvaranja izložbe minutom ćutanja odata počast doajenu gajdobranskog golubarstva Jovanu Antelju Brici koji je nedavno preminuo. Od Antelja su o golubarstvu, učile brojne, posebno mlađe generacije, gajdobranskih golubara – naglasio je Čalija.

Gajdobransko – Novogajdobransko udruženje „GUG“ posebnu zahvalnost uputilo je sponzorima koji su pomogli održavanje izložbe.

– Pre svega želim da se zahvalim bačkopalanačkoj lokalnoj samoupravi, zatim Mesnoj zajednici Gajdobra, Jovanu Iliću iz Gajdobre, firmama „GRAV“ i „Aling konel“ iz Gajdobre „Podunavlju“ AD iz Bačke Palanke, „Gebi“ i „Patent ko“. Kaveze za ptice i sitne životinje ustupilo nam je Udruženje ptica, živine i sitnih životinja „Golub“ iz Bačke Palanke. Zahvaljujemo se i svim ugostiteljskim objektima iz Gajdobre, posebno restoranu „Velež“ vlasnika Krsta Račića. Osim toga, jedan broj „malih“ sponzora uplatio je određeni novčani iznos, što je svakako vredno i spominjanja i pažnje. Svi oni su dali svoj doprinos održavanju naše izložbe, naglasio je Čalija.

O planovima vezanim za sledeću izložbu, Čalija je rekao:

-Nastojaćemo da sledeće godine, izložba bude veća od ovogodišnje. Cilj nam je da se bar za jedan korak odemo dalje, kako po broju eksponata, tako i po broju izloženih vrsta, ali posebno izlagača jer smo ove godine zbog relativno malog prostora, odbili jedan broj onih njih, dodao je Zdravko Čalija.

Od „Sokola“ do „GUG“ –a

Udruženje golubova, kunića, ptica i živine u Gajdobri je osnovano 1983.godine. Tada je ovo udruženje nosilo naziv „Soko“. Međutim, „Soko“ je prestao sa radom početkom devedesetih godina. Protekle 2018. godine, Gajdobrani i Novogajdobrani osnovali su novo udruženje koje je nazvano „GUG“. Upravo ovom udruženju, pošlo je za rukom da prvi put organizuje izložbu u Gajdobri, pa mu svakao sa te strane, treba odati priznanje na posvećenosti, velikom trudu i istrajnosti.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Periker najlepši golub izložbe

Na izložbi „Poleti golube moj“ u Gajdobri je za najlepšeg goluba, po oceni posetilaca, proglašen beli golub rase periker vlasnika Milana Jokića. Vlasniku je pripao pehar, a diplome su dobili svi izlagači izložbe. Za šampiona izložbe bačkih prevrtača – specijalka proglašen je golub rase perike.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here