Od sledeće godine smanjene tarife za izvršitelje

604
Foto: FreeImages / Jason Morrison

Od početka sledeće godine tarife za izvršitelje biće smanjene jer je Ministarstvo pravosuđa u novom tarifniku nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu iznos glavnice, piše Politika.


Predviđeno je da se, ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju umanjuje za 60 odsto. U slučaju rešenja o iseljenju, ukoliko dužnik to dobrovoljno uradi u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

Drastično je redukovan broj odluka koje će izvršitelj moći da tarifira, a smanjen je i broj radnji koje će naplaćivati.

Od 1. marta stupiće na snagu i odredbe Zanona o izvršenju i obezbeđenju o elektronskoj aukciji nepokretnosti i pokretnih stvari, a izvršitelj neće imati pravo da naplati kao svoju uslugu održavanje elektronske prodaje. Novim tarifnikom biće smanjeni i troškovi dostave i drugih pojedinačnih radnji.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Kuburović: Strožija kontrola rada izvršitelja

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će od 1. januara naredne godine rad javnih izvršitelja biti pod strožijom kontrolom dok će položaj dužnika biti „dosta povoljniji nego do sada“.

Ona je za Večernje novosti od petka, potvrdila da je Ministarstvo pravde radilo na novom tarifniku za javne izvršitelje kojim treba da se spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.

Po njenim rečima, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika, a za naplatu duga za komunalne usluge u iznosu do 5.000 evra, više neće moći da se proda jedina nepokretnost fizičkog lica.

„Izvršitelji više neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a o izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodiljama i deci“, navela je ministarka.

Najavila je da će od marta biti uvedena e-aukcija kao „novi, transparentan način i fer način“ javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije kao i da izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao ni drugi zaposleni kod izvršitelja ali ni njihovi srodnici, neće moći da učestvuju u javnoj prodaji, bez obzira na to da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.

Novosti su prenele i da će se nove tarife za javne izvršitelje primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here