Sećanje na proslavu Dana republike

U Obrovcu održan skup Jugonostalgičara

819
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Tačno 29. novembra u Klubu penzionera invalida rada u Obrovcu održan je skup Jugonostalgičara.


Oko 30 učesnika ovog skupa uz razgovor i sećanje na ovaj praznik uz neizostavni ručak koji je pripremio domaćin ovog doma Branko Vujaković razmenjivalo je sećanja na ovaj dan.

Tog dana su se okupljale porodice, održavane su priredbe u Domu kulture. Po sećanju Boška Gajića predsednika Udruženja penzionera rada, učiteljice su tog dana vodile decu na priredbu gde su dobijali pionirske marame i kape, kao i po koju bombonu na ulazu u salu Doma kulture.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Tih sedamdesetih godina za vođenje pionirske organizacije bila je zadužena moja učiteljica Bal Barica, koja nas je učila kako se nose pionirske marame i kape – titovke, ispričao nam je Milutin Maksimović – Ćuran, pa je i on kasnije učio malog Duština i njegove drugare.

Još i danas se sećam te zakletve ističe 70 – ogodišnji Peter Pepija Gnjatić: „Kad povežeš maramu, ti treba da znaš šta si dužan domovini, šta treba da daš“.

Ovaj praznik ostaće upamćen i po tome što su stariji omladinci išli u bioskop, a naši roditelji na proslavu u prostorije zadruge, gde su se čule bosanske i partizanske pesme. Ono što se ne može zaboraviti za 29. novembar je održavana i svinjokolja, čemu smo se mi tada deca posebno radovali. Kako je to bio neradni dan, na Dan republike su se održavale svadbe, venčanja, ispraćaji u vojsku i sl. Nije bilo kuće koja tada nije imala goste. Obrovac je bio pun automobila, a po završetku prazničnih dana svi su se vraćali svojim kućama punih gepeka čvaraka, kobasice i drugih specijaliteta sa svinjokolja.

Autor ovog teksta je 20 godine zaredom dolazio za te praznike u Obrovac sa porodicom iz Slovenije gde je bio na službi. Kao i svake godine, i ove smo se podsetili lepih vremena i života u staroj dobroj Jugi i dogovorili se da čuvamo od zaborava lepe priče i običaje, uz obećanje da se sledeće godine ponovo okupimo za 29. novembar.

Na kraju treba naglasiti da smo ovo druženje sami organizovali i realizovali uz posebnu zahvalnost domaćinu ovog skupa gospodinu Branku Vujakoviću.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here