Tambura u umetničkoj muzici

ŠOMO "Stevan Hristić"

839

Tambura kao tradicionalni instrument je zastupljena u Vojvodini, Slavoniji, Mađarskoj, Rumuniji, pa čak i u Crnoj Gori, gde postoje i poznati tamburaški orkestri.


Tambura je prisutna i u klasičnoj muzici, kompozitori su pisali muziku za nju, a izučava se i u ŠOMO „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci.

Posetili smo našu muzičku školu i razgovarali sa nastavnicom Milicom Lerić i sa jednim učenikom.

– Srednja muzička škola je trenutno najviši stepen u Srbiji – kaže mlada nastavnica.  Tambura je u muzičke škole uvedena sredinom prošlog veka, a ona je još uvek na klackalici, da li se na njoj izvodi tradicionalna ili umetnička muzika. Kompozicija pisanih samo za tamburu je jako malo, pa je potrebno pisati transkripcije dela pisanih za violinu i flautu, koje su najpogodnije za transkribovanje.

– Tambura ima svoju zajednicu, instrumentarij u koji spadaju prim, bas prim, i tamburaško čelo, kontra i bas, s toga, može se osnovati orkestar tambura, bez instrumenata iz drugih porodica. Mi, ovde u školi, za sada ne možemo da osnujemo orkestar tambura, ali zato naši učenici sviraju u mešovitom orkestru, gde učestvuju još i violine i gitare. Imam 15 učenika, 4 devojčice i 11 dečaka i svi sviraju E prim, a od ove godine, jedan učenik svira još i na bas primu i pridodat je pomenutom „žičanom“ orkestru.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Trudim se da učenici što više zavole instrument koji izučavaju, a u današnje vreme, deca su prilično zauzeta raznim aktivnostima i u školi i van nje, a tambura ipak traži određeno vreme da se posveti njoj.

– Mi na časovima pratimo nastavni plan i program i treba da ga ispoštujemo tokom cele godine. Krećemo sa etidama i lestvicama, slede kompozicije po slobodnom izboru. Tokom godine učenici učestvuju na javnim časovima i koncertima pred Novu godinu i u maju mesecu.

– Pohađam treći razred osnovne, a drugi razred muzičke škole, rekla nam je učenica Milana Kovač. Kada smo imali prijemni ispit, želela sam da sviram violinu, ali stekla sam dovoljno poena za tamburu i harmoniku, pa sam izabrala tamburu koja proizvodi jako lep zvuk. Dolazim redovno na časove i vežbam kod kuće sve što mi nastavnica da za zadatak. Zadovoljna sam kako nastavnica radi sa mnom. Učestvovala sam i na koncertima.

Napustili smo ove zaljubljenike u tamburu i muziku i od direktorke Sandre Milutinović saznali da su poslednje nedelje novembra održana još dva koncerta učenika muzičke škole na kojima je nastupilo njih 42. Sledi Koncert tolerancije 23. decembra kada će muzikom ukazati na važnosti međusobnog uvažavanja i prihvatanja sa svim različitostima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here