Intervju-Dragan Novaković: Zadovoljstvo je školovati šampione

1308

„Ako želite da stignete brzo krenite sami, ako želite da stignete daleko krenite zajedno“, kaže jedna misao, a kolektiv Srednje Poljoprivredne škole iz Bača svakodnevno živi i radi po ovim principima. O uzajamnom poštovanju, đacima koji su među najboljima u svojim generacijama i ime škole promovišu i na drugim kontinentima, ali i EU projektima vrednima nekoliko hiljada evra i entuzijazmu profesora razgovarali smo sa direktorom Srednje Poljoprivredne škole Bač, Draganom Novakovićem.


Dragan Novaković, direktor Srednje Poljoprivredne škole Bač (Foto-privatna arhiva)

Srednja Poljoprivredna škola Bač je jedina srednja škola na teritoriji naše opštine. Šta je Vaša najveća prednost u tom pogledu, a sa druge strane šta Vam najviše nedostaje u svakodnevnom radu sa đacima?   

Osnovna prednost naše škole u svakom pogledu je dobra saradnja i međuljudski odnosi između zaposlenih u našoj školi. Svakodnevno se trudimo da kolektiv bude reč koja nas najbolje opisuje, a da smo u tome uspeli dokazuje i činjenica da imamo odličnu saradnju sa pokrajinskim i republičkim institucijama. U svakodnevnom radu nam, kao i većini predpostavljamo, najviše nedostaje novac, ali i prostor jer smo trenutno podstanari. S obzirom da smo na teritoriji naše opštine jedina srednja škola smatramo da zaslužujemo malo veću podršku lokalne samouprave, te se nadamo da ćemo i u budućnosti sarađivati na obostrano zadovoljstvo. Stvar koja nas takođe karakteriše, a koja može biti prednost ako se tako posmatra je činjenica da zaposleni i đaci imaju „otkačenog“ direktora (smeh).

Učenici ove škole odlaze na različita takmičenja i osvajaju zapažene rezultate. Na koji njihov uspeh ste konkretno najponosniji?  

Učenici koji izađu iz ove škole i nastave dalje akademsko usavršavanje, su po rečima profesora i kolega sa Poljoprivrednih fakulteta među najboljima u svojim generacijama, vrlo često mnogo bolji nego đaci koji maturiraju u Poljoprivrednoj školi u Futogu i na tu činjenicu smo posebno ponosni. Na Republičkom takmičenju iz područja poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane naš đak Milan Velemir je osvojio prvo mesto u Srbiji u kategoriji rezidba voća, dok je Miloš Mršić bio drugi u kategoriji upravljanje vozilom – kategorija traktor. Takođe, naš učenik Marko Milojević je bio član pobedničke ekipe kviza „Koliko se poznajemo“. U okviru kampa tolerancije u okviru afirmacije multikultiralizma koji se godinama održavao u Bačkoj Topoli, a sada u Kanjiži naša škola ima redovne predstavnike. Učenica drugog razreda naše škole Gabrijela Vučinac je osvojila prvo mesto na takmičenju u pisanju eseja. Najnovija priznanja su nam stigla pre dva dana kada su naši đaci Ilija Dimić i Filip Bertran osvojili treće odnosno drugo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ i plasirali se na Republički nivo. Osim toga naši učenici su osvajali zapažene rezultate na Međunarodnim takmičenjima FIMEK-a i EDUKONS-a, kada je naša bivša učenica Nataša Pušara bila prva. Posebno smo zahvalni bivšim učenicima koji ime naše škole i njen kvlitet opravdavaju i na drugim kontinentima.  Jedna od najboljih koju smo imali je i Jelena Visković koja je trenutno na doktorskim studijama u Americi. Činjenica da smo klasteri Centra za organsku proizvodnju u Selenči dovoljno govori o trudu, radu i predanosti đaka i zaposlenih u našoj školi.

 

[wonderplugin_slider id=136]

 

 

Profesori se neretko edukuju i u inostranstvu, a među prvima u Srbiji, ste započeli program Erazmus Plus. Koji su benefiti sa današnje tačke gledišta?

Najveći benefiti koje nam je doneo program Erazmus Plus definitivno je razmena iskustava sa drugim kolegama, upoznavanje učenika sa drugim kulturama, tradiciojom i običajima stranih zemalja. Upravo nedavno nam je odobren projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom „Kultura i tradicijske igre u očima mladih“. Poljoprivredna škola Bač je partner na projektu mobilnosti mladih, zajedno sa OŠ “ Čazma“ iz Hrvatske. Projekat je vredan 45.870 evra i ima za cilj mobilnost učenika iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica naše i njihove škole, a mi se radujemo saradnji i poseti. Stručno usavršavanje nastavnika koje počiva na evropskim tekovinama i prenošenje iskustva naših nastavnika kolegama u inostranstvu su nam od izuzetne važnosti u cilju poboljšanja kvaliteta u svakodnevnom radu sa decom.

Učenici četvrtog razreda su tokom ove godine uz pomoć svoje profesorice i razredne starešine, Zorice Subotić realizovali projekat učeničke kompanije „Bajs iz najs“. Kakva iskustva nosite iz te celokupne priče koja je na nesvakidašnji i kretivan način obuhvatila turističku ponudu Bača, gastro užitak, ali i rekreaciju u prirodi?   

Naša škola godinama unazad učestvuje na takmičenju „Poslovni izazov“, u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji, gde oni prezentuju svoje preduzetničke veštine. I ove godine imamo dva učenika koji su se plasirali na najviši Republički nivo ovog takmičenja, a značajne rezultate su postigli i naši prošlogodišnji maturanti sa svojom idejom i projektom „Baj iz najs“ u okviru kojeg su na teritoriji naše opštine ugostili đake i nastavnike četiri druge škole. Ceo jedan dan su proveli u Baču, obilazeći naše najznačajnije kulturno istorijske spomenike, ali i uživajući u prirodnim potencijalima, gastronomiji i dobrom druženju. I danas pričaju o tome kako su se lepo proveli, te da smo se pokazali kao dobri domaćini i sve najbolje iz Bača predstavili na nama svojstven način.

Poljoprivredna škola Bač je nosilac Posebnog javnog priznanja Opštine Bač za 2019. godinu, a nagrada Vam je uručena na obeležavanju Dana oslobođenja Bača. Tom prilikom istu ste posvetili svom kolektivu i đacima. Da li je to jedini model poslovanja koji u 21. veku donosi rezultate?   

 

Upravo tako. Jedini model koji donosi rezultate je kolektiv, saradnja, uzajamno poštovanje i timski rad. To danas nije često, ali je kod nas imperativ i model po kojem radimo svaki dan i po čemu se izdvajamo od drugih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here