Potvrđen slučaj obolevanja od gripa

690

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne  viruse Instituta za virusologiju, vakcine  i serume „Torlak”, 10.12.2019. godine, potvrdila je prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H1 pdm09) na teritoriji Republike Srbije.


U brisu ždrela i nosa, molekularnom tehnikom (Real– time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H1 pdm09). Kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine je očekivana.

Istovremeno, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, infekcija virusom gripa tipa B dokazana je kod četiri pacijenta. U jednom uzorku materijala kod pacijenta iz Bačke Palanke, nije potvrđena infekcija virusom gripa.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija. U Domu zdravlja Bačka Palanka, u rekordno kratkom roku, potrošena je sva raspoloživa količina vakcine protiv gripa (3220 doza vaxitetra vakcine, 800 doza više nego prethodne sezone).

Osim vakcinacije, preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa.

Kod svakog pogoršanja simptoma neophodno je odmah se obratiti lekaru.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here