Zemljotres u Albaniji: Devetoro uhapšeno zbog stradalih u srušenim zgradama

Uhapšeni se sumnjiče za ubistvo i zloupotrebu položaja.

400
Nekoliko zgrada se srušilo tokom zemljotresa u Draču (Foto: Reuters)

U Albaniji je devet osoba uhapšeno zbog urušavanja zgrada u zemljotresu – policija ih sumnjiči za ubistva i zloupotrebu položaja.


Dve osobe uhapšene zbog sumnje da su počinili ubistvo su vlasnici srušenih hotela u Draču, gradu koji je najviše stradao u potresima.

Oba hotela su izgrađena nelegalno, a jedan je i neregularno legalizovan, saopštila je policija. Nakon pada komunizma 1990-tih, u Albaniji se masovno nelegalno gradilo.

U zemljotresu jačine 6,4 jedinica po Rihteru stradala je 51 osoba, a povređeno je nekoliko stotina ljudi.

Potpuno je uništeno 1.183 objekata, dok je 558 stanova i 5.494 kuća teško oštećeno, podaci su albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Evakuisano je 3.224 ljudi, dodaju.

Tužioci su izdali ukupno 17 naloga za hapšenje građevinara, inženjera i zvaničnika za koje se sumnja da su prekršili bezbednosne standarde. Još se traga za osumnjičenima, a policija je saopštila da su neki pobegli iz zemlje nakon zemljotresa.

Nakon pada komunizma, mnogi stanovnici su se preselili u gradove u kojima se gradilo uz vrlo slab nadzor državnih službi. U međuvremenu su mnoge zgrade legalizovane.

Albanski premijer Edi Rama prethodno je obećao da će tužioci privesti pravdi sve koji su nepropisno dizali objekte.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Od lokalnih vlasti u Draču tražio je da naprave spisak oštećenih objekata i firmi koje su učestvovale u izgradnji.

Istakao je i da će popravku – uz nadzor vlade – morati da plate izvođači radova, a ne građani koji žive tu.

Iz tužilaštva Drača i Tirane su naveli da postoji sumnja se da su brojni objekti pali zato što nisu izgrađeni kako treba, a da je tome znatno doprinela zloupotreba funkcija.

U pojedinim mestima tužilaštvo je od policije tražilo da srušene zgrade označi kao mesto zločina.

Epicentar zemljotresa bio je 34 kilometra severozapadno od glavnog grada Tirane. Najviše žrtava je poginulo u obližnjim mestima – Draču i Tumaneu.

Balkan je sklon seizmičkim aktivnostima jer leži u blizini granice između Evroazijske i Afričke tektonske ploče. Albanija se nalazi na manjoj, jadranskoj tektonskoj ploči.

Iz Evropske komisije je saopšteno da će države članice Evropske unije održati donatorsku konferenciju za Albaniju u januaru u Tirani.

[wonderplugin_slider id=136]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here