Veliki uspeh na Republičkom takmičenju

ŠOMO "Stevan Hristić"

2159

Na 27. Republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike, održanog u Beogradu 8. decembra učestvovalo je sedam učenika ŠOMO „Stevan Hristić“ iz našeg grada: Milica Radaković, 2. razred, Teodora Radovanov, 5. razred; Teodora Ćosić, 5 razred i Đorđe Veličkov, 5. razred iz klase nastavnice solfeđa Tatjane Hadžialić; Vladimir Čapelja 3. razred, Sara Zec, 4. razred; Marko Đurić, 5. razred iz klase nastavnika solfeđa Borisa Markovića iz isturenog odeljenja u Baču.


– Naši učenici su se ove godine takmičili u kategoriji teorije muzike – kaže za „Nedeljne novine“ nastavnica Tatjana Hadžialić. – Milica Radaković je osvojila prvu nagradu sa 98 bodova, Vladimir Čapelja prvu nagradu sa 96 bodova; Sara Zec prvu nagradu sa 99 bodova; Marko Đurić prvu nagradu sa 94 boda, a Teodora Radovanov, Teodora Ćosić i Đorđe Veličkov prve nagrade sa po 100 bodova.

Takmičenje iz teorije muzike obavlja se samo kao pismeni ispit. Zadaci su zastupljeni u bas i violinskom ključu, a vreme za pisanje testa je 45 minuta. Sadržaj testa obuhvata bukvalno sve što se uči iz teorije muzike. Predmet solfeđo sa teorijom muzike je usko povezan sa ostalim predmetima u muzičkoj školi i predstavlja osnovu za njihovo izučavanje.

[wonderplugin_slider id=173]

 

– Teorija muzike pomaže učeniku da bolje razume i opiše muziku adekvatnom terminologijom i razvija kod njega interesovanje za analitičko slušanje muzike. Ima za cilj da podstakne učenika da stvara i da svoju muzičku misao pravilno zabeleži notnim pismom. Učenik razvija pozitivan stav o kontinuiranom učenju za celiživot.

– Interesantno je dodati da izučavanjem ovog predmeta, ritma, izgradnje intervala i akorada, harmonija, učenik može lakše razumeti osnove i složenih matematičkih operacija i obrnuto.

Poslušali smo i utiske samih učesnika republičkog takmičenja. Đorđe Veličkov:

– Za takmičenje u Beogradu smo se pripremali dva-tri meseca praktično od samog početka školske godine, sa nastavnicom Tatjanom Hadžialić.

Sara Zec:

– Za Beograd smo krenuli u 7 sati ujutro, putovili smo oko dva sata, stigli smo oko 9. Nismo bili nervozni, pošto smo se dobro pripremili i bili smo sigurni da ćemo postići dobar rezultat.

Vladimir Čapelja:

– Kada sam ušao u salu za ispit, imao sam malo treme. Počeo sam da pišem test u podne, a završio sam ga u 15 minuta do jedan. Meni zadaci nisu bili teški, pa sam verovao da sam test dobro uradio.

Teodora Radovanov:

– Rezultate smo saznali uveče i bili smo veoma radosni. Odmah smo javili drugovima, porodici i zajedno se radovali.

Prvi put na Republičkom takmičenju su se pojavili i učenici 2. razreda osnovnih muzičkih škola, tim pre je uspeh Milice Radaković i veći. Svi ovi učenici se pripremaju i za takmičenja iz instrumenta na raznim takmičenjima, pa možemo očekivati još lepih vesti iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja „Stevan Hristić“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here