Festival u Pivnicama

240

Završni koncert 54. susreta „Vpivnickom poli“ odigran je 8. decembra ove godine u sali bioskopa u Pivnicama.


Publika je još jednom poslušala svih 13 učesnika ovogodišnjeg festivala. Devetoro su se obradovali nagradama stručnog žirija i publike. Pobednica je bila Martina Agarska iz Boljevaca. Stručni žiri, koji je ocenio performanse i autentičnost interpretiranih pesama, odlučio je dodeliti drugu nagradu Vladimiru Krišku iz Gložana.

Andrea Korunjiak iz Kulpina i Shaili Ponigerova Forero iz Bačkog Petrovca ovog su puta zaslužile dve treće nagrade. Nagrade za autentičnost pesme pripale su Jarmili Hajkovoj iz Kovačice i Vladimiru Abelovskom iz Aradca. Podsetimo se da su i ove godine Maria Zdravković, Jarmila Juricova Stupavska i Miroslav Hemela bili članovi stručnog žirija.

I ove godine stručni žiri iskoristio je priliku da dodeli posebnu nagradu. Nagrađena je Iveta Kovačova iz Bačkog Petrovca za njeno učešće u nekoliko oblasti muzičkog života vojvođanskih Slovaka. Poznato je da ovogodišnji festival nije trajao tri dana, već samo dva, a još jedna zanimljivost je da su pevači nagrađeni za nastupe otpevali obe pesme na drugom – završnom koncertu.

Narodnu nošnju pevača ove godine ponovo je ocenio etnolog Patrik Rago i on je odlučio da dodeli dve nagrade određene festivalskim pravilima Silviji Ferkovoj iz Gložana i Ivani Kovač iz Bačkog Petrovca.

Publika je odredila dve nagrade za predstavnika Janka Mernjika (103 glasa) i predstavnika iz Gložana Vladimira Kriška (78 glasova). Nagrade za najuspešnije pevače obezbedili su NCSNM i SKUD Pivnice. Na pozornici su ih nagrađivali laureati Ana Čapeljova, predsednica Odbora za kulturu, NSSNM. Pevače je pratio narodni orkestar koji je vodio Valentin Mihal Grnja.

Festival je moderirala Anna Zornjan, koja je svom savršenom nastupu dodala retki dragulj festivala: obučena je bila u pivničku narodnu nošnju. Podsetimo se da ovaj festival pripada grupi od sedam događaja od posebnog značaja za Slovake u Vojvodini. I ove godine su ga zajedno organizovali: NCCNM, SKUD Pivnice, Opština Bačka Palanka i UKVS.

Božićni bazar

U subotu 7. decembra o.g. u okviru festivala „V pivnickom poli“ održan je Božićni bazar. Posetiocima su ponuđeni razni ručni radovi, medenjaci, božićni ukrasi, dekoracije izrađene od sapuna, knjige i slično. Ovu propratnu manifestaciju je organizovao Aktiv žena iz Pivnica. Izlagači su bili žene iz aktiva iz Bačkog Petrovca, Gložana, Kulpina, Kisača, Lalića, Silbaša, Pivnica i samostalno Miluška Belanji i Milina Šimon. Bilo je to lepo dešavanje u božićnom duhu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here