Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (44)

348

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Ne čitajte kao što čitaju deca, da se zabavite, ni kao što čitaju ambiciozni ljudi, da nešto naučite. Ne, čitajte da biste živeli.“ Flober

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Odlazak u Jolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih“, Mirjana Đurđević

Znate li kako žive ugledni Srbi u ledenoj, voljenoj Moskvi? A posebno Familije sa Interpolovih poternica?

Detektivka Harijeta se prinudno vraća iz invalidske penzije kako bi rešila najteži i najkomplikovaniji slučaj sa kojim se usamljena, klimakterična žena može susresti: majčinu galopirajuću demenciju usred narastajuće sveopšte besparice.

Ne bi li zbrinula majku u staračkom domu Manjifiko, prinuđena je da prodaje dušu, pokazaće se, odbeglim duhovima iz prošlosti.

Kao u tipičnoj srpskoj zabludi, sve do potpunog razrešenja, novac pristiže iz Amerike, a ljubav iz Rusije. Mirjana Đurđević, napisala je roman o škakljivoj temi emigranata- bogataša, koji vrvi od humora, groteske i sarkazma.

2. „Osamdeset dana“, Metju Gudman

Četrnaestog novembra 1889. godine mlada reporterka Vorlda, novina Džozefa Pulicera, krenula je parobrodom iz Njujorka u pohod da obori rekord najbržeg obilaska sveta.

Istog dana iz Njujorka – mada u suprotnom smeru i vozom – pošla je mlada novinarka časopisa Kosmopoliten, Elizabet Bizland. I jedna i druga su rešene da nadmaše Fileasa Foga, junaka romana Žila Verna, i obiđu Zemljinu kuglu za manje od osamdeset dana.

Ta dramatična trka na stazi od skoro četrdeset pet hiljada kilometara privukla je pažnju čitave nacije i zauvek promenila živote takmičarki.

Njih dve su bile jedna drugoj sušta suprotnost. Neli Blaj je bila borbena, odlučna, ambiciozna reporterka iz pensilvanijske rudarske oblasti, koja je tragala za najsenzacionalnijim vestima i pritom, često pod izmišljenim identitetom, obelodanjivala društvene nepravde.

Otmena i elegantna Elizabet Bizland, rođena u aristokratskoj južnjačkoj porodici, više je volela romane i poeziju od novina, a smatrana je za najlepšu ženu velegradskog novinarstva.

Obe žene pak bile su nadareni pisci i ostvarile su uspešne karijere u veoma ambicioznom svetu novinarstva kojim su vladali muškarci.

Knjiga Osamdeset dana oživljava te dve žene pionire u trci s vremenom, uvek svesne da i najmanje kašnjenje može dovesti do poraza. Osamdeset dana, živi opis trke, od mahnitog početka do izluđujuće žurbe pred kraj, predstavlja istorijski dokument u čijoj srži je veliki avanturistički roman.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Klub letećih tetaka“, Rafal Vitek

Šta se događa kada te mama iznenada spakuje i za raspust pošalje bogu iza nogu, kod ostarele tetke?

Pa još s najgorom i najneprijatnijom od svih tvojih sestara od tetaka, ujaka, stričeva… A i ta tetka je prilično čudna – samo gunđa i zvoca i naziva oboje mangupima i baksuzima.

Onda su tu i stari bicikli, napuštena kula, lokalni čudak koji ume da popravi sve živo i njegov divlji unuk, dve još starije tetke, misterija iz daleke prošlosti i – sasvim jedinstvena avantura… Ovo je knjiga za uživanje i kikotanje.

2. „Koko šanel, večni stil“, Bojana Novković

Koko Šanel napravila je revoluciju u svetu mode početkom XX veka. Uz njeno ime i danas se neizostavno vezuju reči elegancija, jednostavnost, stil.

Priča o životu i uspehu ove inteligentne i ambiciozne žene i dalje je inspiracija ljudima širom sveta, jer govori o tome da se uz rad, trud i veru u sebe može prevazići svaka prepreka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here