Crkva Svetog Lazara u Magliću verski centar Srba (VIDEO)

Borba za opstanak od praistorije do danas

879

Maglić je selo u opštini Bački Petrovac, u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2.486 stanovnika.


Na teritoriji naselja Bački Petrovac već u praistorijsko doba postojala su naselja, a najstariji pomen je iz 13. veka kada je priznat za samostalnu crkvenu opštinu sa crkvom koja je posvećena Svetom Petru. Ime Petrovac se navodi i u istorijskim izvorima i analima iz 15. i 16. kao i 17. veka.

U vreme turskog doba tu se pominje seoce sa 19, zatim 5 i krajem 16. veka 28 porodica. U vreme ustanka Rakocija Dragovo, Bodonj i druga naselja su bila spaljena i ostao je samo Petrovac. Godine 1733, u Petrovcu je bilo samo 40 pravoslavnih domova.

[wonderplugin_slider id=75]

 

U prvoj polovini 18. veka došlo je do seobe Slovaka na Donju zemlju. Godine 1747. dovedeni su prvi Slovaci u Bačku na imanje Čarnojevića u Futogu gde im je on ustupio deo stare opštine Petrovac u kojoj je bilo 19 srpskih porodica.

U 18. i 19. veku ovde je bilo veliko vlastelinstvo, koje je obuhvatalo Gložan i Petrovac. Prvi podaci o broju stanovnika datiraju iz 1772. godine iz vremena Marije Terezije i u Petrovcu je pobrojano 423 porodice od čega 37 srpskih, a bilo je 2.000 stanovnika.

U 18. i 19. veku postaje najveće slovačko naselje u Bačkoj. Posle je naišlo doba stagnacije usled odliva stanovništva u Srem i za vreme rata u Čehoslovačku. No iako je u populaciji nastala određena stagnacija Petrovac se razvija kulturno, privredno, trgovinski i u administrativno- upravnom smislu.

Napredovao je i postao ne samo kulturno središte Slovaka već se svrstao u najnaprednija naselja u južnoj Bačkoj. Nakon Drugog svetskog rata u Buljkesu (Magliću) se menja nacionalna struktura i preovladava stanovništvo srpske nacionalnosti.

Usled naseljavanja porodica pravoslavne veroispovesti, javlja se potreba za izgradnjom i nove crkve.

Temelji crkve su postavljeni su 2006. godine. Crkva je posvećena Svetom Lazaru.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here