Strahinja Stefanović dvostruki vicešampion sveta

1018

INTERVJU: Za uspehe postignute u 2019. godini kajakaš Strahinja Stefanović je dobio nekoliko nagrada. U tradicionalnom “Dnevnikovom” izboru za najboljeg sportistu Vojvodine kajakaš iz Bačke Palanke zauzeo je drugo mesto.


On je u ovoj godini osvojio dve srebrne medalje i ostvario je prvu normu za srpski kajak za Olimpijske igre u Tokiju. Strahinja je krajem avgusta postao svetski vicešampion u jednosedu na 200 metara u Segedinu, a pre toga je na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Račicama, takođe, uzeo srebro.

Posle mnogo uspeha na takmičenjima za mlađe kategorije, 21–godišnji Stefanović je zablistao na šampionatu u Mađarskoj. Najpre je u polufinalu bio prvi, da bi fantastičnu finalnu trku završio za 35,04 sekundi, samo 18 stotinki sporije od pobednika, aktuelnog svetskog i olimpijskog prvaka i jednog od najuspešnijih kajakaša, 35–godišnjeg Lijama Hita iz Velike Britanije.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Zaista mi je bila uzbudljiva sezona i imao sam stvarno visoke ciljeve, koje sam uspeo da ostvarim. Srebrna medalja na Svetskom prvenstvu u Segedinu mi je najviše značila zbog same medalje i zbog norme za Olimpijske igre u Tokiju. Na to se nadovezala i “Dnevnikova” nagrada, koja je lepa motivacija i vetar u leđa za budućnost – istakao je Stefanović.
Tokio glavni cilj

Stefanović je posle uspešne sezone imao mesec dana pauze, posle koje se vratio u dobro poznat ritam treninga.

– Trenutno smo u pripremnoj fazi, idemo na Jahorinu gde ćemo biti dve sedmice, pa ćemo onda opet raditi u Bačkoj Palanci i tako u krug. Uglavnom smo stalno na pripremama i radimo na ostvarivanju ciljeva. Takmičenja počinju tek od aprila, maja. Pre Olimpijskih igara imamo Evropsko prvenstvo i za to ćemo se valjano pripremati, ali glavni cilj nam je Tokio – poručio je Stefanović.

Strahinja je dobitnik priznanja “Jovan Mikić Spartak”, koje dodeljuje Sportski savez pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Prema izboru žirija, Stefanoviću je pripala nagrada za najboljeg pokrajinskog sportistu. Kada se saberu utisci, 2019. je svakako bila uspešna za mladog kajakaša, ali uvek je tu i ona druga strana priče, koja se skriva iza ostvarenih rezultata.

– Padova je bilo i cela sezona mi je stvarno bila malo slabija nego inače. Verovao sam u sebe i na kraju godine na Svetskom prvenstvu imao sam priliku da pružim svoj maksimum, što sam i uradio. Pre toga sam imao dosta oscilacija i trudio sam se da nekako ostanem motivisan, kako bih u najvažnijem trenutku bio najbolji.

Nagrada za veliki rad stigla je u vidu svetskog srebra i vize za Olimpijske igre.

– Pripremao sam se da budem što bolji ove sezone, ali nisam baš toliko verovao da mogu ovoliko. Sve se na kraju poklopilo i namestilo i ja sam iskoristio najbolji trenutak da uradim šta je trebalo.

Strahinja trenira u Tarketu pod rukovodstvom Milana Đenadića i još jedan je u nizu onih koji su iz Bačke Palanke krenuli u pohod na medalje sa najvećih međunarodnih takmičenja i tako je nastavio uspešnu tradiciju koju ovaj sport ima u tom gradu.

– Mi smo svi mladi, treniramo i držimo se zajedno i otuda takvi uspesi. Uvek će neko od nas postići dobar rezultat, ako ne ja, ima i drugih odličnih kajakaša koji će se uspešno takmičiti na najvećim kajakašakim priredbama – kazao je Strahinja Stefanović.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here