Nemačka, tragedija i životinje: Požar u zoološkom vrtu – stradali majmuni

499
Čangi je jedan od orangutana rođenih 2010. u zoološkom vrtu (Getty Images)

Iz policije ističu da bi uzrok požara mogle da budu kineski lampioni koje građani puštaju da lete tokom obeležavanja Nove godine.


Nemački zoološki vrt potvrdio je da su „najveći strahovi postali stvarnost“ – požar je uništio veliki deo staništa majmuna i stradale su gotovo sve životinje koje su tu živele.

Reč je o zoološkom vrtu u gradu Krefeldu, na zapadu Nemačke, nedaleko od Dizeldorfa.

Iz zoološkog vrta su prvo javili da su u požaru stradali svi majmuni, ali su kasnije dodali da su preživele dve šimpanze.

Kako navode, u 2.000 kvadratnih metara „Kuće majmuna“ živeli su retki bornejski orangutani, šimpanze i mali marmozet majmuni.

Iz policije ističu da bi uzrok požara mogle da budu kineski lampioni koje građani puštaju da lete tokom obeležavanja Nove godine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Ljudi su navodno videli te lampione nedaleko od zoološkog vrta i ubrzo posle toga je počeo požar“, kaže Gerd Hopman iz kriminalističke policije.

Ti lampioni su zabranjeni u Nemačkoj, upravo zbog opasnosti od požara.

Kuća majmuna u Krefeld zoološkom vrtu izgrađena je 1975. godine i predstavljala je repliku tropske šume – u njoj su živeli slepi miševi, ptice, kao i majmuni.

Iz zoološkog vrta ističu da je „čudo“ što su dve šimpanze – Bali i Limbo – preživele požar sa samo blažim povredama.

Kako navode, gorile imaju posebno staniše nedaleko odatle i njima se ništa nije desilo.

Zoološki vrt se zahvaljuje građanima na „ogromnom talasu saosećanja“.

„Jedino što tražimo od jeste razumevanje zašto nismo mogli da budemo tu za vas“, saopštili su zato što je zoološki vrt bio zatvoren u danima oko Nove godine.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here