Pedeset odsto korisnika socijalne novčane pomoći može da radi

1749

BEOGRAD – U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) navodi se da je polovina korisnika novčane socijalne pomoći u Srbiji radno sposobna i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja nema nadzor nad centrima za socijalnu pomoć.


U izveštaju „Materijalna podrška kao mera smanjenja siromaštva“ navodi se i da centri nisu preduzeli potrebne aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost radno sposobnih korisnika pomoći od socijalnih službi, prenose danas Večernje novosti.

Kako se navodi, zbog nedovoljno efikasne saradnje nadležnih organa, propušta se prilika da radno sposobni korisnici socijalne pomoći izađu iz sistema socijalne zaštite, a centri za socijalni rad samo su delimično radili procenu socio-ekonomskog stanja radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Predsednica zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veljović kaže da Zakon o socijalnoj zaštiti ne reguliše ovo pitanje i da bi morala da postoji saradnja između centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, ali da je pitanje koliko ona može da funkcioniše.

Inače, u Srbiji je od 2016. do 2018. godine bilo 268.000 korisnika novčane socijalne pomoći, od čega je 50 odsto njih moglo da radi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here