Kukurjak, zaštićena biljna vrsta koja raste u Bagremari

2107
Kukurjak (Foto: vojvodinasume.rs)

Bačka Palanka može se pohvaliti prirodnim bogatstvima koja plene svojom lepotom i raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta.


Pored parka prirode „Tikvara“, na periferiji grada nalazi se specijalni rezervat prirode „Bagremara“. Ovo zaštićeno prirodno dobro spada u I kategoriju zaštite od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. 

Rezervat se prostire na površini od oko 117 ha i stanište je različitih biljnih i životinjskih vrsta među kojima je i biljka Kukurjak iz porodice ljutića, ugrožena biljna vrsta u Srbiji,  čije je jedino zaštićeno stanište u našoj „Bagremari“.

Kukurjak je specifičan po tome što cveta tokom februara i marta. U tom periodu, ukoliko rezervat nije prekriven snegom, možete da vidite nestvarno lep prizor zlatnog posipa nastalog od cveta pomenute biljke iz porodice ljutića. Ova strogo zaštićena biljna vrsta visine je između pet i 15 cm, ima tzv. „sedeći“ cvet žute boje. Interesantno je da je cela biljka, otrovna. Kukurjak raste u svetlim lišćarskim šumama, na svežem humusnom zemljištu. Nalazi se na Crvenoj listi flore Srbije.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Poznato je da svaki vid rekreacije kao što su šetnja, vožnja bicikla i boravak u prirodi generalno, pozitivno utiču ne samo na fizičko nego i na mentalno zdravlje. I tokom zimskog perioda, „Bagremara“ predstavlja utočište mira, beg od gradskog stresa i zagađenja.

Naziv bačkopalanačkog rezervata prirode potiče od zastupljenosti šume bagrema koji su stari preko 20 godina i čine većinu površine „Bagremare“. Pored bagrema, ovde se nalaze i stabla crnog oraha i hrasta lužnjaka, oko 70 vrsta ptica i 93 vrsta insekata.

„Bagremara“ ima posebnu pešačku rutu, „Edukativnu stazu“, koja je dugačka 2000 m sa postavljenim putokazima, klupama i stolovima kao i informativnim tablama. Takođe, u bačkopalanačkom prirodnom rezervatu nalazi se i „Eko nadstrešnica“ sa postavljenom tablom za pisanje, koja može poslužiti kao dobro mesto za održavanje i prezentovanje različitih edukativnih sadržaja na otvorenom.

[wonderplugin_slider id=188]

 

 

 

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here