Храмови – архитектонски украс Бачке Паланке

25 објеката третира као архитектонска баштина која треба да буде заштићена од деградације и девастације

1987

БАЧКА ПАЛАНКА: Историчари уметности и хроничари архитектуру Бачке Паланке деле на сакралну, пејзажну и партерну, споменичку и профану.

Својевремено је Стручна служба Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине обухвативши целокупни градитељски фонд Бачке Паланке, предложила да се 25 објеката третира као архитектонска баштина која треба да буде заштићена од деградације и девастације, у складу са установљеним категоријама заштите.

У самој вароши и у скоро свих 13 припадајућих села, доминира сакрална архитектура која је преживела време и предрасуде, односно, кажу стручњаци, то су најстарије и најбоље очуване грађевине у физичком, стилском и уметничком смислу.

Од вреднијих зграда у граду су, поред осталих, неколико вила и кућа, али све су грађене, углавном баш последњих година 19. и првих година 20. века у ондашњем, па и садашњем језгру града.

Међу њима се, поред осталих, издвајају зграда бивше Грађанске школе, а сада Музеја, зграда Народне библиотеке, некада диспанзер, управна зграда некадашњег Трговинског предузећа „Подунавље” у Варошком шору, па зграда коју користи Предшколска установа „Младост”.

Најстарији и уметнички најважнији објекти на територији општине Бачка Паланка, по оцени стручњака, су: православна барокна црква Светих Козме и Дамјана у Нештину, православна црква Светог Јована Златоустог у Силбашу, православна црква Светог Пантелејмона у Обровцу, а у вароши то су православна црква посвећена рођењу Јована Крститеља, римокатоличка црква Безгрешног зачећа Маријиног и евангелистика барокна црква.

Црква у Нештину подигнута је 1756. године, а осликао ју је највећи сликар раног барока у нас Теодор Крачун. Црква у Силбашу датира из 1759. године (барокни звоник из 1790. године), а вишеспратну олтарску преграду вероватно су резбарили мајстори из радионице Арсенија и Аксентија Марковића, пилтора из Новог Сада, док је иконе 1785. године сликао Јован Исаиловић Старији, познати сликар нашег позног барока на подручју Карловачке митрополије.

Православни храм у Обровцу изграђен је 1782. године. Богородичина римокатоличка црква у вароши подигнута је 1793. године у духу раног класицизма. Градња Светојованске православне цркве трајала је од 1785-1801. године, на прелазу из познобарокне у класицистичку епоху, а иконостас је осликао Георгије Јездимировић 1811. године.

Евангелистичка барокна црква датира из 1892. године.

Од осталих сакралних објеката стручњаци помињу Градско гробље са апелом, католичко-евангелистичко гробље са гробљанском црквицом у неоготском стилу, Свету Водицу на Гајдобранском путу, а недалеко од те локације и јеврејско гробље.

1 коментар

  1. „Историчари уметности и хроничари архитектуру Бачке Паланке деле на сакралну, пејзажну и партерну, споменичку и профану.“ Nedostaje još „ZAPUŠTENU“!!! Pogledajte fasade predratnih kuća u glavnoj ulici od škole „9.maj“ prema centru… Redakcija bi mogla ovekovečiti navedene „lepote“ Bačke Palanke…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here