Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (46)

446

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Prema mom iskustvu, knjige imaju moć zaustaviti vreme, vratiti ga u prošlost ili poleteti u budućnost“. – Džim Bišop

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Pohod“, Karol Bušar

Karijera Novaka Đokovića je priča o uspehu.

Njegova konačna pobeda na Rolan Garosu je priča o trijumfu unutar trijumfa.  Došla je uz mnogo bola, suza, nesigurnosti, preispitivanja i prolivenog znoja.  Za Novaka je to bio veoma važan pohod, okončan pobedom.

Kako je uspeo da se povrati?  Kako je uspeo da se otrese svih onih demona koji su mu se neprekidno vraćali?

Kada je 2016. godine osvojio Rolan Garos, Novak Đoković je postao legenda tenisa. Nakon desetogodišnje ofanzive, najzad je podigao trofej Otvorenog prvenstva Francuske, a ta pobeda bila je samo kulminacija jednog od najimpresivnijih perioda dominacije u istoriji.  Nijedan teniser za četrdeset sedam godina nije osvojio sva četiri grend slema zaredom.  U verovatno najtežoj eri ove igre, Novak je postigao nemoguće, i to nakon što je gvozdenom rukom vladao čitavom sezonom.

Kako odoleti takvoj priči?

[wonderplugin_slider id=173]

 

2. „Pastorak“, Jurij Hudolin

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog veka Jugoslavija je još bila država, donekle bezbedna, što je, osim žarke zaljubljenosti, mogao biti još jedan razlog da Ingrid spakuje Benjamina, ispiše ga iz slovenačke škole, napusti službu i posle nekoliko strastvenih poseta preseli se kod gospodina Čivitika na hrvatsku obalu.

U istarskom primorskom selu tog avgusta Ingrid i njenog sina Benjamina očekuje prividni raj: izvanredne prirodne lepote, vedri i simpatični italijanski posetioci, prepuna gostionica Lorisa Čivitika i, što je najvažnije, njegova srdačna i nežna dobrodošlica budućoj supruzi i pastorku.

Ali i Istra i Loris posle nekog vremena pokazuju drugo lice.

Nakon prvobitnog divljenja očuhu, u Benjamina počinje da se uvlači strah, pa tako i briga za majku.

Istovremeno se u njihove živote krajem osamdesetih umeša i nacionalizam.  Očuh i pastorak će se naći na životnoj raskrsnici, koja ih uvodi u pakleni konflikt…

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Sazvežđe violina“, Aleksić Vesna

Ana je nosila naočare za čitanje nota samo dok svira.  Imala je pankersku frizuru, volela je Mocarta i grupu Kleš.  Tijana, njena cimerka, volela je Vivaldija, Zagora i – Anu.  Zajedno, čekao ih je veliki obećani svet muzike, koncerata, putovanja, slave…

Ovo je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica…

Ova priča upire prstom na veliki svet, u kojem ništa nije čisto i savršeno.  Osim Baha.

2. „Akvamarin“, Andreas Ešbah

Saha je tinejdžerka. Saha ne pliva u svetu u kom su svi vezani za more. Jednog dana prinuđena je da zaroni.

I tada otkriva da ima neverovatan dar.

Ali dar mora da ostane sakriven, jer ga ljudi u njenoj okolini ne žele.  Do trenutka kada im život zavisi od njega.

Uzbudljiva i vrlo emotivna priča o neprihvatanju, neuklapanju i želji da se istraje u svojoj različitosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here