U Jasenovac ide više đaka iz Slovenije i Italije nego iz Srbije

588
RTV (Ladislav Lazić)

Spomen-područje Jasenovac danas posećuje skroman broj ljudi, školske ekskurzije su malobrojne, dok je i broj ostalih grupnih poseta veoma mali, piše Blic.


Mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, prema podacima Javne ustanove Spomen-područje „Jasenovac“, prošle godine posetila je 121 organizovana grupa.

Od toga, 33 su bile iz Hrvatske, a 88 iz okolnih zemalja, najviše 19 iz Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz Amerike i tek na četvrtom mestu – 10 iz Srbije, navodi list.

O Jasenovcu bi se svakako moralo znati više, ali ne da bi smo se zbog toga svađali jedni sa drugima, nego da znamo šta se događalo i da se to nikada ne ponovi, kaže za Blic Dušan Nikodijević, istoričar i autor knjige „Jasenovac između broja i žrtava“.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Nismo mi toliko zaboravili Jasenovac, navodi on i ukazuje da su raspad Jugoslavije i činjenica da se Jasenovac sada nalazi u drugoj državi uticali na smanjenje poseta.

„Sada učenici idu na neke druge destinacije, poput Grčke, Češke, Španije ili Italije. Ali trebalo bi da se razmišlja da, ako deca idu na zapad, recimo u Italiju, da se odvoji vreme i usput obiđe Jasenovac“, rekao je Nikodijević.

On smatra da bi saradnja morala krenuti od ministarstava svih zemalja u okruženju, jer poseta Jasenovcu ne bi trebalo da bude važna samo đacima iz Srbije, nego svim mladima u regionu, kako se to nikada više ne bi ponovilo.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here