Dom za sve ljude dobre volje

Aktivnosti u bačkopalanačkom Slovačkom domu traju tokom cele godine

1187

Tokom protekle, nešto više od dve decenije u prostorijama Slovačkog doma u Bačkoj Palanci održano je niz manifestacija različitog sadržaja i karaktera, koje su privukle pažnju građana iz bačkopalanačke, ali i drugih opština.


O aktivnostima Slovačkog doma, tokom prošle godine, saznali smo nešto više od Drahoslave Čief, predsednice Mesnog odbora Matice Slovačke u Bačkoj Palanci.

Drahoslava Čief

– Odmah na početku, želim da istaknem da je Slovački dom u Bačkoj Palanci izgrađen najviše zahvaljujući Mihalju Braci Kertesu. Na svečan način Dom je „pušten u rad“ 20. oktobra 1998. godine. Ovaj objekat, namenjen je pre svega okupljanju Slovaka iz neše opštine. Međutim, njegova vrata širom su otvorena svim ljudima dobre volje.

– Tokom proteklog perioda u zgradi Slovačkog doma, radilo je, a i danas radi, nekoliko sekcija. U ovom trenutku radi pozorišna sekcija, koja okuplja zaljubljenike u glumu, zatim foto – informatička sekcija, sekcija za pecaroše. U okviru MO Matice Slovačke, vrlo uspešno funkcioniše i Udruženje žena. Sekcija dakle, nema previše, ali se njeni članovi uzajamno pomažu u radu.

– Od aprila prošle godine, kada sam izabrana za predsednicu Mesnog odbora Matice Slovačke, naše veće aktivnosti odvijale su se bar jednom mesečno. U maju smo, nakon određene vremenske pauze, ponovo pokrenuli manifestaciju „rušenje maja“. Radi se o okićenom drvetu, koje se na svečan način spušta, a nakon toga bude izveden ifolklorni program. Sve ovo se dešava u dvorištu Doma, gde se nalazi letnja scena.

– U okviru „rušenja maja“ održava se i izložba umetničkih slika. Lane je svoje radove izložilo gložansko udruženje slikara „Gložanska paleta“. Tokom juna, u Domu se godinama održava završni školski program. U okviru ovog programa, učiteljica koja deci predaje slovački jezik, završni čas na kraju školske godine održi u Slovačkom domu.

– Naša članica, koja radi kao vaspitačica u jednoj bačkopalanačkoj predškolskoj ustanovi, radila je ove godine sa decom starosti dve – tri godine. Reč je o radu sa decom koja se pripremaju da kada porastu nastupe u folklornoj sekciji, ili za nastup u nekom amaterskom pozorištu. Slovački dom, ima veoma dobru saradnju sa Turističkom organizacijom Opštine Bačka Palanka.

[wonderplugin_slider id=188]

 

– TID-ova regatu koja svake godine plovi Dunavom, u julu mesecu, zastane u Bačkoj Palanci. Prilikom zadržavanja u našem gradu, mi smo joj jedan od domaćina. U okviru Slovačkih narodnih svečanosti, koje se održavaju u avgustu mesecu u Bačkom Petrovcu, u našem Slovačkom domu, organizujemo susret Slovačkih studenata. Tom prilikom, najuspešnijim studentima se dodele određene nagarade, kao i stipendije. Reč je o studentima, koji su završili fakultete, i u zavisnosti od uspeha tokom studiranja dobijaju i različite nagrade – crvene diplome, novčane nagrade. Ove nagrade finansira Nacionalni savet Slovaka, ili neka druga institucija.

– Mesec septembar je rezervisan za bačkopalanačke Slovake. Tokom ovog meseca održavaju se pozorišne predstave. U oktobru mesecu, Udruženja Mađara i Nemaca iz Bačke Palanke, organizuju zabave u Slovačkom domu. Mi smo lane planirali da tokom novembra organizujemo takmičenje u pripremanju ribljeg paprikaša, ali je ova kulinarska manifestacija, iz određenih razloga, održana u decembru. Do sada je pripremanje ribljeg paprikaša, bilo takmičarskog karaktera, a ove godine se svelo na druženje. Ponoviću, nastojali smo da svakog meseca imamo neko dešavanje.

– Tokom zime, aktivnosti će biti nešto manje. Razlog je „problem“ sa grejanjem, jer objekat radi na bazi samofinansiranja – kaže Drahoslava Čief, koja ima mnogo planova, koje će nastojati sa svojim članstvom da realizuje.

– Od kada se nalazim na mestu predsednika, moj glavni cilj je da u Slovački dom dolazi što više ljudi, i da svi oni koji žele, iznesu svoje ideje ili viziju, kako bi on što bolje funkcionisao. Dakle, svima su vrata otvorena, mogu da dođu da predlože, da sugerišu, da pitaju i traže objašnjenje za ono što ih interesuje. Želim da istaknem da smo prostor Slovačkog doma ponudili za izdavanje različitim organizacijama, koje u njemu žele da održe određenu manifestaciju.

– Udruženje „Zlatni karaš“ iz Bačke Palanke organizuje kod nas, već godinama „Zlatno škembe“. Kao i do sada, i u narednom periodu u Domu ćemo održavati kulturne i gastronomske manifestacije. Nastojaćemo da naše aktivnosti budu ako ništa drugo, na prošlogodišnjem nivou. Planova ima još, ali mnogo toga zavisi od toga, koliko ćemo sredstava imati na raspolaganju.

– Objekat koji nam je na raspolaganju ne služi samo za iznajmljivanje, već se u njemu održavaju i razne kulturne, zabavne pa i sportske aktivnosti. Iznajmljivanje vršimo, isključivo iz razloga što nemamo stalan izvor prihoda. Moram da istaknem, da imam podršku od kompletnog mesnog odbora. Redovno se sastajemo i donosimo planove. Dom je napravljen na zemljištu koje pripada Slovačkoj crkvi, i moram da istaknem da imamo veliku podršku crkve. Nadam se da ćemo u buduće raditi i više i bolje, i da će korisnici usluga Doma, biti još zadovoljniji, naglasila je na kraju Drahoslava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here